Young Adult

Op de eerste etage van DOK Centrum vind je een Young Adultplek, speciaal ingericht voor jongeren van 14 tot 24 jaar. Met onder andere chicklit- en fantasyboeken maar ook Engelse boeken en series als de Hongerspelen van Suzanne Collins, de Groene Bloem-trilogie van Floortje Zwigtman en de Slash-serie. Op de afdeling zijn ook tijdschriften en informatieve boeken over allerlei spannende, intrigerende onderwerpen te vinden.

Er kan gratis gebruik worden gemaakt van de drie luisterplekken (Spotify, MuziekWeb en 22Tracks) en de oefenpiano. Door heel DOK zijn studieplekken en gratis draadloos internet.

Leestips

 1. 23 minuten om moord te voorkomen Bekijk details

  Zoe kan de tijd 23 minuten terugdraaien. Een gave die ze inzet als ze getuige is van een bloederige bankoverval. Lees het in de spannende jongerenroman 23 minuten van Vivian Vande Velde.

  Bekijk details van 23 minuten om moord te voorkomen

 2. Door het vuur Bekijk details

  Na vele jaren ziet Iris haar vader terug. Ze heeft weinig tijd om hem beter te leren kennen, want hij ligt op sterven. Een nieuwe prachtige jongerenroman van Jenny Valentine: Door het vuur.

  Bekijk details van Door het vuur

 3. Gedichten van de broer van Roos Bekijk details

  Tim Hofmans debuut als dichter gaat als een speer: binnen een week verschenen er vier drukken. Maak ook kennis met Gedichten van de broer van Roos.

  Bekijk details van Gedichten van de broer van Roos

 4. Ivanov Bekijk details

  Hanna Bervoets kreeg binnen een week twee prijzen, waarvan eentje voor haar roman Ivanov. Een verhaal dat prettig leest en tot nadenken stemt. Een perfecte tip voor je leeslijst dus.

  Bekijk details van Ivanov

 5. Wie is nou normaal? Bekijk details

  David is een jongen, maar voelt zich een meisje. En dan is er nog Leo. Wie is nou normaal? van Lisa Williamson is een van de weinige jongerenromans over transseksualiteit.

  Bekijk details van Wie is nou normaal?

 6. Alles wat je lief is Bekijk details

  Al 17 jaar mag Madeline het huis niet uit, omdat ze voor alles en nog wat allergisch is. Dan komt Olly naast haar wonen. Alles wat je lief is van Nicola Yoon gaat over wat liefde kan betekenen. 

  Bekijk details van Alles wat je lief is

 7. Een heel bijzonder meisje Bekijk details

  Onze laatste winterleestip is het verhaal over Alicia. Ze krijgt een heel nieuw leven als haar ouders zich aanmelden bij Casa Nostra. Lees hoe het haar vergaat in Een heel bijzonder meisje van Anna van...

  Bekijk details van Een heel bijzonder meisje

 8. Reboot Bekijk details

  Deze laatste Winterlezen-week tippen we je boeken waarin hoofdpersonen een nieuwe start maken. Vandaag: Reboot van Amy Tintera, over doorleven na de dood.

  Bekijk details van Reboot

 9. De gelukvinder Bekijk details

  Een vers jaar om weer lekker opnieuw te beginnen. Daarom tippen we in deze laatste winterleesweek verhalen waarin mensen een verse start maken. Vandaag De gelukvinder van Edward van de Vendel.  

  Bekijk details van De gelukvinder

Young Adult op Pinterest

Nog geen account op Pinterest? Maak er een aan en bekijk wat YoungAdult laat zien via Pinterest.

Tips e-books

Aanwinsten

Elke maand selecteren we een aantal nieuw binnengekomen boeken. Klik op de titel om direct naar de catalogus te gaan.

Interview

 1. Sam van Gestel leest #Selfie Bekijk details

  Elke vrijdag vertelt een leerling uit 3 of 4 vmbo-tg van het Pius X College in Bladel iets over een boek dat hij of zij heeft gelezen. Vandaag vertelt Sam van Gestel over #Selfie van Caja Cazemier.

  Bekijk details van Sam van Gestel leest #Selfie

 2. Nena leest De belofte van Pisa Bekijk details

  In haar eerste blog schreef Nena Veenstra, uit 5vwo van het Stellingwerf College in Oosterwolde, over het bezoek van Mano Bouzamour op haar school. Inmiddels heeft ze zijn boek De belofte van Pisa uit...

  Bekijk details van Nena leest De belofte van Pisa

 3. Rob Schilders wedt met Fataal Bekijk details

  De komende weken kun je hier elke vrijdag een blog vinden van een leerling uit 3 of 4 vmbo-tg van het Pius X College in Bladel. Vandaag vertelt Rob Schilders over Fataal, het eerste boek dat hij leest...

  Bekijk details van Rob Schilders wedt met Fataal

 4. Lisa Williamson doet liever niet normaal Bekijk details

  De Britse Lisa Williamsom schreef een boek over transgenders: Wie is nou normaal? Bea Ros vroeg haar waarom ze koos voor dit thema en hoe ze haar boek heeft geschreven.

  Bekijk details van Lisa Williamson doet liever niet normaal

 5. Boeken waar ik van houd Bekijk details

  Nena Veenstra zit in 5vwo van het Stellingwerf College in Oosterwolde. Ze leest voor school de boeken van de Inktaap en gaat daar voor Leesplein over bloggen. Maar eerst vertelt ze ons van welke boeken...

  Bekijk details van Boeken waar ik van houd

 6. Rian Visser over Raadgedicht Bekijk details

  Eind deze maand, tijdens de Poëzieweek, start er weer een nieuwe editie van Raadgedicht. Nicky de Boer sprak met Rian Visser die dit project bedacht en het samen met Stichting Poëziepaleis organiseert.

  Bekijk details van Rian Visser over Raadgedicht

 7. Hoe Hilde Van Cauteren een verhaal vond in een kruidenwinkeltje Bekijk details

  Haar derde jeugdroman De nachtspelers gaat over dromen en bedrog. Bea Ros praat met Hilde Van Cauteren over de magie van verhalen bedenken en schrijven.

  Bekijk details van Hoe Hilde Van Cauteren een verhaal vond in een kruidenwinkeltje

 8. Matthew Quick hoort stemmen in zijn hoofd Bekijk details

  De jongeren in de boeken van Matthew Quick hebben allesbehalve een makkelijk leven. Bea Ros vroeg de Amerikaanse schrijver wat hem beweegt daarover te schrijven. Een gesprek over hoop, basketbal en zwijgzame...

  Bekijk details van Matthew Quick hoort stemmen in zijn hoofd

 9. Dirk Bracke Bekijk details

  Zijn nieuwe boek De martelaar was actueler dan Dirk Bracke had willen dromen, vertelt hij aan Bea Ros. Een verhaal over terrorisme en vluchtelingen.

  Bekijk details van Dirk Bracke

Social media

Boeken zoeken op onderwerp

Je zoekt een boek en je weet wel ongeveer waar het over zou moeten gaan? Bijvoorbeeld over de Tweede Wereldoorlog, liefde en seksualiteit, vriendschap of sport? Of zoek je juist een graphic novel of een boek dat verfilmd is? Of wil je juist poëzie of korte verhalen? Wij hebben alle boeken per onderwerp bij elkaar gezet.

Recensies Young Adult

Hou je van lezen en je mening geven? Op deze websites vind je diverse recensies van boeken. Om je keuze nog makkelijker te maken!

Agenda

 1. Bekendmaking winnaar Turing Gedichtenwedstrijd

  Gedichtenwedstrijd voor iedereen vanaf 16 jaar. 8e editie. Zie: Turing Gedichtenwedstrijd.

  1 februari 2017

  wo 01 feb

 2. De Nieuwe Stripdagen

  49e editie, met de bekendmaking en uitreiking van De Stripschapprijs, De Stripschappenningen en De Bulletje & Boonestaak Schalen. Zie: Stripdagen.

  4 maart 2017 t/m 5 maart 2017

  04 mrt t/m 05 mrt

 3. Dag van de Literatuur

  Tweejaarlijks literatuurfestival voor scholieren uit de Tweede Fase. Met schrijvers, jong literair talent, singer-songwriters, verfilmde boeken en nog veel meer. Lokatie: De Doelen, Rotterdam. Zie: Dag...

  9 maart 2017

  do 09 mrt

 4. Week van de Klassieken

  Tiende editie, thema: Alle goden! Religie in de oudheid. Zie: Week van de Klassieken.

  9 maart 2017 t/m 19 maart 2017

  09 mrt t/m 19 mrt

 5. Bekendmaking winnaar Dichter bij 4 mei

  20e editie van dichtwedstrijd voor jongeren tussen de 14 en 19 jaar. Zie: Dichter bij 4 mei.

  15 maart 2017

  wo 15 mrt

 6. Bekendmaking winnaar De Inktaap

  Literaire jongerenprijs van het Nederlandse taalgebied. Jongeren kiezen een winnaar uit de boeken die de ECI Literatuurprijs, de Gouden Uil Literatuurprijs en de Libris Literatuur Prijs hebben gewonnen,...

  15 maart 2017

  wo 15 mrt

 7. Dutch Comic Con

  Stripevenement. Zie: Dutch Comic Con.

  25 maart 2017 t/m 26 maart 2017

  25 mrt t/m 26 mrt

 8. Boekenweek

  82e editie. Het thema is Verboden vruchten. Het Boekenweekgeschenk wordt geschreven door Herman Koch en het essay door Conny Palmen. Zie: Boekenweek.

  25 maart 2017 t/m 2 april 2017

  25 mrt t/m 02 apr

 9. YALFest NL

  Festival over YA-boeken met lezingen, workshops en schrijversbezoeken. Zie: YALFest  

  23 april 2017

  zo 23 apr