Poëzieweek


hoe werkt het?

  1. Maak je beste gedicht! Kijk hieronder voor tips.
  2. Stuur het gedicht met je naam en leeftijd uiterlijk 5 februari naar s.houben@dok.info. Een foto, filmpje of geluidsopname is ook welkom.
  3. Na 5 februari maken we drie winnaars bekend. Zij winnen ieder een boek. Het beste gedicht delen we via social media en in onze vestigingen.

De collectioneur van DOK kiest de winnaars. Door mee te doen geef je ons toestemming om je inzending te delen via onze kanalen.

Muggemietje

'Juf, heb jij het al gehoord?
Muggemietje is vermoord!
Ze zat op een bladzijde,
het arme wicht, 
toen sloeg het boek haar kaften dicht.'


tips nodig?

Gedichten zijn er in allerlei soorten en maten. Kort of lang, met of zonder rijm, met vaste volgorde of regels. Voor onze gedichtenwedstrijd mag je doen wat je wil. Misschien vind je het wel fijn om een paar tips of voorbeelden te krijgen. 

tip 1

Naamgedicht
Bij een naamgedicht schrijf je eerst de letters van je naam onder elkaar. Daarna gebruik je de letters om een woord of zin mee te beginnen. Het gedicht kan jezelf omschrijven maar mag ook over iets anders gaan. Een voorbeeld (naam Sharon):

's Nachts in het donker
Hoor ik alles kraken
Anders dan overdag
Ritselen de bladeren van de bomen
Onder de dekens gekropen
Neurie ik de enge geluiden weg

tip 2

Kopieer en verander
Soms kan een gedicht van iemand anders jou helpen om zelf een gedicht te schrijven. In DOK hebben we boeken te leen boordevol gedichten. Leen en lees deze voor inspiratie.

Kies een gedicht dat je mooi vindt. Probeer er een nieuw gedicht van te maken. Verander bijvoorbeeld de volgorde van de woorden. Dit kan je makkelijk doen door het gedicht te kopiëren en de woorden los van elkaar te knippen. Schuif met de woorden totdat je een nieuw gedicht hebt gemaakt.

tip 3

Woorden weghalen
Om het makkelijker te maken kan je eerst gewoon een verhaaltje schrijven. Daarna haal je woorden weg die niet zo belangrijk zijn. Je zinnen worden korter en de kern van het verhaal blijft over in een gedicht. 

tip 4

Emotie
Een gedicht wordt extra mooi als het met emotie is geschreven. Probeer eens een gedicht te schrijven over jezelf, iets bijzonders dat je hebt meegemaakt of iemand die je leuk vindt.

Je gedicht kan beginnen met de zin: ‘Ik droomde dat...’ of ‘Ik zou willen...’ Maar je kan ook aanvullen: ‘Ik moet het hardst lachen wanneer...’ of ‘Samen met...’


over de poëzieweek

Elk jaar staat poëzie centraal tijdens de laatste week van januari. Het thema van deze negende Poëzieweek is SAMEN. Poëzie verbindt en voedt ons, inspireert en brengt ons samen.

poëziegeschenk

Tijdens de Poëzieweek word je in de boekhandel getrakteerd op het Poëziegeschenk. Het is verkrijgbaar bij aankoop van 12,50 euro aan poëzie. Het poëziegeschenk is geschreven door de Vlaamse dichter Maud Vanhauwaert en de Nederlandse dichter Rodaan Al Galidi.