E-books

Literaire romans of thrillers, kinderboeken, non-fictie of po√ęzie, bibliotheekleden kunnen nu kiezen uit duizenden e-books. Voor tablet en smartphone, maar ook voor de e-reader.

Maak direct een account aan en begin met lezen! Heb je hulp nodig bij het lenen van e-books via het platform? Bekijk de veelgestelde vragen hieronder. Nog geen bibliotheeklid? Schrijf je dan nu in!

Lenen

Hoeveel e-books mag ik tegelijkertijd lenen en wat is de uitleentermijn?

Er kunnen maximaal 10 e-books gelijktijdig worden geleend. De leenperiode is 3 weken.

Kan ik een e-book ook verlengen?

Ja, dit is geen probleem! Een verlening van een e-book geldt als een nieuwe uitlening.

Kan ik mijn boek ook eerder inleveren net als een fysiek boek?

Nee, dat kan nog niet. Met de uitgevers is afgesproken dat een e-book standaard 3 weken op de boekenplank blijft staan.

Kan een e-book ook uitgeleend zijn?

Nee, dit kan niet. Alle titels zijn altijd beschikbaar, dat betekent dat verschillende gebruikers hetzelfde e-book gelijktijdig kunnen lenen.

Verdwijnen geleende e-books automatisch na 3 weken of moet ik deze inleveren?

De geleende e-books verdwijnen automatisch na 3 weken, je hoeft deze niet in te leveren. E-books die gedownload worden zijn na 3 weken niet meer te openen door de DRM-beveiliging. Er kan dus ook geen sprake zijn van boetes!

Waarom kan ik met een e-reader niet over het volledige aanbod beschikken?

Veel uitgeverijen zijn huiverig voor het aanbieden van e-books via bibliotheken als download. Een gedownload e-book is nodig om op een e-reader te kunnen lezen. De uitgeverijen zijn bang voor het risico van illegale verspreiding van de e-books. Er worden exclusieve afspraken gemaakt met de uitgeverijen maar dit kost veel tijd.

Aanbod & collectie

Wat is de verhouding van het streaming & download aanbod?

Omdat niet alle uitgeverijen downloads toestaan zal het aantal e-books dat te downloaden is een deel van de aangeboden aantal streaming e-books zijn. Er zullen ongeveer 5.000 streaming e-books worden aangeboden, waarvan 1.000 ook kunnen worden gedownload.

Wat is de verdeling naar genres, leeftijd, fictie/non-fictie?

Bij het maken van de afspraken met uitgeverijen is in eerste instantie gestreefd naar zoveel mogelijk titels, zodat er een ruim aanbod beschikbaar is. Er worden constant analyses gemaakt om te kijken in welke genres er extra titels moeten worden ingekocht.

Er zijn ook nog weinig kinderboeken beschikbaar. Dit komt omdat er maar een beperkt aanbod van kinderboeken in e-bookformaat geproduceerd wordt. Volgens de uitgeverijen in Nederland zal dit aanbod vanzelf groeien. Buitenlandse boeken zijn vooralsnog niet beschikbaar.

Er zijn wel boeken beschikbaar voor volwassenen die hun kinderen willen voorlezen.

Worden er ook digitale luisterboeken aangeboden?

Op dit moment zijn er enkel e-books te lenen. Via de LuisterBieb app kun je wel een gevarieerde verzameling luisterboeken beluisteren.

Zitten er ook tuinboeken, reisboeken, kookboeken e.d. in het aanbod?

Op dit moment nog niet, in een later stadium hopen we ook dit soort boeken aan te kunnen bieden.

Kan ik via de website van DOK in de catalogus de e-books vinden?

Nee, dit kan helaas niet. Na het inloggen op het e-bookplatform kan wel gezocht worden tussen de aangeboden titels.