Ze zitten in het raam naar je uit te kijken

Harry Schneider (54) gaat al drie jaar op Taalvisite voor DOK.

"Ik las een oproep in de nieuwsbrief en dacht in eerste instantie dat het ging om voorlezen in het pand van DOK. Maar het bleek een andere opzet en dat vond ik juist leuk. Op zaterdagmiddag ga ik naar DOK om boeken uit te zoeken, vooral die van Annie M. G. Schmidt vallen in de smaak. Tot nu toe ben ik bij drie gezinnen geweest. Ik heb gelezen met een Vietnamees jongetje van zes jaar, een gezin uit Somaliƫ met drie kinderen en ik ben nu bijna klaar bij een ander Somalisch gezin. Het is altijd een moeilijk moment om te stoppen, je gaat zo intensief met de kinderen om. Maar dan geef ik ze een diploma en een klein kadootje; dat vinden ze prachtig. Ik werk fulltime dus ik heb niet heel veel tijd over, maar ik vind het fantastisch om dit erbij te doen. Het geeft me heel veel voldoening. Het is ook erg leuk om bij de mensen thuis te komen, als ik aan kom rijden dan zitten de kinderen in het raam naar me uit te kijken."

Kinderen zijn de toekomst

Cynthia Ramkhelawan (37) werkt op dit moment veertig uur per week bij een klantcontactcenter, maar een jaar geleden zat ze thuis zonder werk.

"Toen ik in 2014 mijn baan kwijt raakte, wilde ik graag iets nuttigs doen. Via een collega hoorde ik over het werk als vrijwilliger voor DOK. Ik heb zelf geen kinderen, maar vind het heel leuk om met ze te om te gaan. Kinderen zijn onze toekomst en ik vind het heel belangrijk dat ze onze taal goed spreken. Ik heb tot nu toe twee gezinnen begeleid. De eerste was een een Koerdisch meisje van vier jaar oud. Zij sprak geen woord Nederlands. Dat was in het begin wel even lastig, maar ze pakte het snel op. Daarna ben ik op Taalvisite bij een Turks gezin geweest met twee jongens van 4 en 7. Dat liep in het begin een beetje lastig, ze wilden eigenlijk liever spelen. Het oudste jongetje liet ik ook voorlezen en we speelden memory samen. Het gaf me een goed gevoel om zo intensief met de kinderen bezig te zijn. Het is heel dankbaar werk als je een beetje tijd over hebt."

Vrijwilligersvacatures

Wij zijn doorlopend op zoek naar vrijwilligers voor diverse projecten. Interesse?

Als ik weg fiets voel ik me gelukkig

Bente Bak (26) studeert binnenkort af aan de faculteit Industrieel Ontwerpen in Delft.

"In oktober 2015 begon ik met afstuderen en ik wilde daarnaast graag iets doen. In een mail van DOK zag ik een oproep om als vrijwilliger op Taalvisite te gaan. Het leek me een mooie manier om iets terug te doen voor de maatschappij, iets met kinderen in dit geval. Een keer per week, op zondag, ga ik lezen met twee meisjes van vier en zeven jaar oud uit Syriƫ. Ze zijn pas twee jaar in Nederland en spreken onze taal inmiddels beter dan hun ouders. Ik lees vaak voor, maar ik laat het oudste meisje ook voorlezen. Verder stel ik vragen ,praten we veel en spelen we spelletjes. Het is een leuke manier om kinderen iets te leren. Ik word hartelijk ontvangen in het gezin en als ik weer weg fiets voel ik me heel gelukkig. Het is dankbaar werk. Ik hoop dat ze een goed leven kunnen opbouwen hier."

Voldoening door kleine stapjes

Dick Stammes (60) is sinds een jaar vrijwilliger bij DOK en heeft sindsdien twee kinderen begeleid. Een meisje van 8 en een jongetje van 5 jaar.

"Ik heb op dit moment geen betaalde baan. Ik werk ook als vrijwilliger voor de VVV in Delft en tevens ben ik stadsgids. Hiervoor werkte ik als docent Frans in het middelbaar onderwijs. Zodoende heb ik veel ervaring met het begeleiden van jonge kinderen. Nu zijn de kinderen die ik bezoek met Taalvisite wel wat jonger dan pubers, maar dat vind ik ook leuk; ze zijn heel onbevangen en open. Ze vertellen alles aan je en je bouwt echt wat op met een kind. Aangezien ik affiniteit en ervaring met opvoeding en onderwijs heb, sluit dit werk goed aan. Het geeft me voldoening om met kinderen te werken en vooruitgang te zien. Het zijn kleine stapjes, want je leest maar een uur in de week, maar toch, ik doe het graag."