Kinderboekenweek 2021


voorstelling 'Worden wat je wil'

De voorstelling Worden wat je wil van Peet Vermeulen bestaat uit korte verhaaltjes, leuke muziek en natuurlijk veel grapjes. Vorige week was hij nog een koning, gisteren was hij Super Mario van de supermarkt, vandaag is hij brandweerman. En wat is hij morgen? 

De voorstelling is voor kinderen van 4 tot 12 jaar en wordt zowel in OPEN als DOK Voorhof uitgevoerd. 

Wil je aanschuiven en ben je 13 jaar of ouder? Neem dan je coronatoegangsbewijs + je ID-bewijs mee. 

games met je smartphone

Welk beroep past bij jou? In de game Worden wat je wil kom je te weten welk beroep het beste bij je past. Neem je smartphone mee naar DOK, scan de QR-code op de poster en beantwoord de leukste vragen. Na afloop kun je op de foto met het green screen!

In OPEN zijn ook nog twee andere games te spelen: het Beroepenspel en Mysteriespel. 

De DOK designers hebben deze spellen al getest, lees in hun blog wat ze ervan vonden!

Voor kinderen van 8 tot 12 jaar.

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen is in OPEN geweest om hun videoclip op te nemen, hoe gaaf! Het liedje gaat erover dat je kan worden wat je wil en dat je het nu ook nog helemaal niet hoeft te weten.

Luister het nieuwe liedje en kijk goed, herken je de plekken in OPEN? 


Voorlezen

Niets leuker dan worden voorgelezen! Tijdens de Kinderboekenweek doen we dat extra veel. Maar liefst drie keer op het podium in OPEN, met liedjes en muziek, en wanneer wie wil in DOK Voorhof. Onze medewerkers staan te popelen! Kom je ook? Voor kinderen vanaf 4 jaar. 

programma


boeken in het thema beroepen

 • Ik weet wat ik worden wil

  Elle van Lieshout, Erik van Os

  Bundel met gedichten over 34 beroepen, waaronder piraat, dierverzorger en juffrouw. Prentenboek met paginagrote expressieve illustraties in krijt en verf. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Ik weet wat ik worden wil

 • Prinses Arabella gaat naar de kapper

  Mylo Freeman

  Prinses Arabella en haar vrienden gaan naar de kapper om eens een nieuw kapsel uit te proberen. Prins Mimoen en de prinsesjes Sofie en Ling kiezen iets heel nieuws. Dan is Arabella aan de beurt. Ze weet niet wat ze moet kiezen. Groot prentenboek met uitbundig gekleurde aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Prinses Arabella gaat naar de kapper

 • Prinses Arabella en de reuzentaart

  Mylo Freeman

  Prinses Arabella vindt het jammer dat ze een jaar moet wachten tot ze weer jarig is. Gelukkig is Omi bijna jarig. Arabella en haar vrienden bakken ieder een mooie taart voor Omi. Prentenboek met kleurrijke aquarellen. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Prinses Arabella en de reuzentaart

 • De grap van boef-baard

  Tjibbe Veldkamp

  Boef is een piraat. Maar Agent doet de was. Hij heeft geen tijd. Dan rent Boef weg. Dat mag niet! Pakt Agent Boef? Of is Boef te snel? AVI-E3. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De grap van boef-baard

 • Lol in de lucht

  Tjibbe Veldkamp

  De cel is leeg. Waar is boef? Agent gaat op zoek. Zoek je mee? AVI-E3. Vanaf ca. 6,5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Lol in de lucht

 • De haven

  Merel de Vink, Sanne Ramakers

  Wat gebeurt er allemaal in en rond een haven? Prentenboek met informatie over soorten schepen, laden en lossen en de mensen die op de schepen en in de haven werken. Met veel kleurenillustraties, een zeemansliedje en quizvragen. Vanaf ca. 5 jaar; zelf lezen voor goede lezers vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De haven

 • Wat is jouw beroep?

  Silvie Sanža

  Wat doet een conducteur of een conciërge? Ollie de hond bezoekt 17 keer een andere werkomgeving zoals een ziekenhuis, vliegveld of museum en maakt kennis met zo'n 300 beroepen. Met getekende kleurenillustraties. Vanaf ca. 6 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 t/m 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat is jouw beroep?

 • Tim de kleine boswachter

  Jan Paul Schutten, Tim Hogenbosch

  Tim is gek op het bos en weet bijna net zo veel over de natuur als zijn vader, die boswachter is. Maar ook Tims nieuwe vriendin Tippi weet veel over het bos. Samen beleven ze veel avonturen, ook met kauwtje Hansje, Tims onafscheidelijke vriend. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tim de kleine boswachter

 • Het handboek

  Elias Våhlund

  Lisa (9) wordt veel gepest omdat ze grote oren heeft. Maar op een dag vindt ze in de bibliotheek het Handboek voor Superhelden. Met behulp van het handboek en de prachtige rode pyjama die haar oma maakt, wordt Lisa een echte superheldin. Met veel stripachtige illustraties. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het handboek

 • Hoe maak je een boek

  Annemarie Bon

  Hoe kom je op een idee voor een boek? En hoe schrijf je een goed verhaal? Lees hoe boeken worden gemaakt. Met tips van bekende schrijvers en een tekenaar. Bevat kleurenfoto's en -tekeningen. AVI-E5. Vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe maak je een boek

 • Baas van de wereld

  Pieter Koolwijk

  Ivo en Mila ontmoeten een zwerver. De zwerver zegt, dat hij de baas van de wereld is. De wereld moet gered worden van de tijdrenners, leegdenkers en oelewappies. Mensen denken te veel aan zichzelf en te weinig aan de wereld, vindt Baas. Dan wordt Baas bijna gearresteerd. Kunnen Ivo en Mila hem helpen? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Baas van de wereld

 • Te gekke beroepen die echt bestaan

  Natalie Labarre

  Weet jij al wat je later worden wilt? Denk ook eens aan te gekke beroepen als onderzeekok, professioneel slaper, kleurvoorspeller en een mummie-expert. Boek met korte weetjes, zoekopdrachten en veel stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Te gekke beroepen die echt bestaan

 • Hoe ik een detective werd

  Ulf Stark

  Ulf (ik-figuur) wil graag met zijn grote broer en zijn vrienden meedoen in hun detectivespel. Maar de jongens vinden hem te klein en te dom om detective te spelen. Ulf bedenkt een plan. Met veel grappige tekeningen in kleur. Vanaf ca. 7 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hoe ik een detective werd

 • Dog man

  Dav Pilkey

  Agent De Ridder en zijn hond Kees belanden ernstig gewond in het ziekenhuis. Er is maar één oplossing die hun levens kan redden: de hondenkop wordt op het lijf van de agent genaaid en daar is Dog Man. Dog Man wordt de schrik van alle criminelen. Grappig stripverhaal in kleur, met tekstballonnen. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dog man

 • De verschrikkelijke badmeester

  Jozua Douglas

  Vader De Bruin hoopt dat zijn zoon Lev wereldkampioen zwemmen wordt. De verschrikkelijke badmeester Boris Brulboei moet daarvoor zorgen. Maar door hem raken Lev en zijn buurmeisje betrokken bij een ontvoering. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De verschrikkelijke badmeester

 • De Veger

  Jonathan Auxier

  Nan Mus leidt als kleine schoorsteenveger een zwaar leven. Geholpen door de golem Charlie weet ze aan haar wrede baas te ontsnappen. Maar zal ze ooit echt veilig zijn? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De Veger

 • De zweetvoetenman

  Annet Huizing

  Krijg je een boete voor zweetvoeten? Wat als je per ongeluk de verkeerde vermoordt? Mag je je gestolen fiets terugstelen? 23 verhalen over bekende, ook heftige en grappige, rechtszaken en regels. Met stripachtige kleurenillustraties. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De zweetvoetenman

 • Van boswachter tot YouTuber

  Arwen Kleyngeld

  Heb je al een idee wat je later wilt worden? Denk je misschien aan geheim agent, danser(es) of hacker? 25 mensen vertellen over hun beroep, welke opleiding er voor is en wat er zo leuk en minder leuk aan is. Met grappige kleurenillustraties. Vanaf ca. 10 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Van boswachter tot YouTuber

 • ’t Verrukkelijke kinder bakboek

  Mark Haayema, Rutger van den Broek

  De familie Bakker maakt het hele jaar door de lekkerste taarten, broodjes en koekjes. Uitleg van bakrecepten voor elk seizoen. Met korte verhalen, gedichten, kleurenillustraties en kleurenfoto's van elk baksel. Met wat hulp vanaf ca. 8 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van ’t Verrukkelijke kinder bakboek

 • Collins geheime channel

  Sabine Zett

  Collin is erg verbaasd dat hij niet de populairste jongen op school is. Hij besluit een You Tube-kanaal te beginnen. Dat zal hem snel beroemd maken. Maar het loopt niet allemaal zoals hij had gedacht. Met veel zwart-witillustraties. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Collins geheime channel

Zilveren Penselen

 • Hele verhalen voor een halve soldaat

  Benny Lindelauf

  Het is oorlog en zes broers worden om de beurt opgeroepen door het leger. Ze moeten zich melden bij een grenspost in de woestijn. Ze betalen de wachtpost ieder met een verhaal, in de hoop hun jongste broer voor het leger te behoeden. Met veel sfeervolle pentekeningen in kleur. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hele verhalen voor een halve soldaat

 • Noorse sagen

  Kevin Crossley-Holland

  De mensen van Midden-Aarde beleven avonturen met de goden van Asgard en strijden tegen verschillende monsters. Hervertelling van vijf Noorse volksverhalen of sagen met veel sfeervolle illustraties in veelal donkere kleuren. Vanaf ca. 11 t/m 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Noorse sagen

 • Vuilnisvarkens Job & Bob

  Noëlle Smit, Tjibbe Veldkamp

  Job en Bob werken hard als vuilnisvarkens. Maar een brutaal hondje hindert hen bij het ophalen van alle rommel. Wat wil het hondje toch? Waarom verstopt hij zich steeds weer tussen het vuilnis? Oblong prentenboek met grappige, kleurrijke tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Vuilnisvarkens Job & Bob

 • Mensen met koffers

  Sjoerd Kuyper

  Gedicht over mensen die op zoek gingen naar een betere wereld, omdat ze moesten vluchten voor honger of geweld. Prentenboek met grote somber gekleurde illustraties. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Mensen met koffers

 • Alles wat er was

  Hanna Bervoets

  Acht mensen zijn na een apocalyptische knal voor langere tijd in een schoolgebouw opgesloten, tot elkaar veroordeeld.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Alles wat er was

 • Gloei

  Edward van de Vendel

  Paralympisch zwemkampioen Querijn is biseksueel en de gelovige Marijke heeft een vriendin. Ruim twintig jongeren (16 t/m 23) vertellen openhartig over hun geaardheid, ook transgenders en dragqueens. Met bij elk interview een gedicht en een portrettekening. Vanaf ca. 14 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Gloei