Burgemeester en student op Taalvisite

Gepubliceerd op: 14 maart 2019 11:56

De afgelopen weken ging burgemeester Marja van Bijsterveldt als vrijwilliger op Taalvisite bij een gezin. Elke week las zij een uur voor aan Alaa, leerling van de Titus Brandsmaschool. Woensdag 13 maart droeg de burgemeester het voorleesstokje over aan TU Delft-student Britt Hoornaert. Britt gaat de weken hierna samen met Alaa invullen.

Bij Taalvisite gaan vrijwilligers vijftien weken lang ‘op visite’ bij een gezin. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten. Ook worden de ouders gestimuleerd om hun kind te helpen en samen de weg naar de bibliotheek te vinden. DOK werft en traint de vrijwilligers en koppelt ze aan een gezin.

Taal is de sleutel tot succes op school, op de arbeidsmarkt en voor een goede participatie in de samenleving. Het grootste deel van de taalontwikkeling is afhankelijk van de ouders en dus van wat kinderen thuis meekrijgen. De burgemeester: “Het is waardevol dat kinderen goed de taal leren om mee te komen in onze maatschappij”. Doordat je bij het gezin thuiskomt, geef je het boek een plaats in het gezin. “Met een boek ben je nooit alleen. Het was fijn dat er boeken en spellen werden aangeboden, het uur voorlezen vloog voorbij!”, aldus Van Bijsterveldt.

Britt is enthousiast om aan de slag te gaan: “Ik heb hiervoor al kennisgemaakt met het meisje aan wie ik ga voorlezen. Zij heeft net als ik heel veel plezier in lezen, wel kan haar woordenschat nog wat power gebruiken. Met Taalvisite gebeurt dat spelenderwijs”.

Bij Taalvisite zijn zo’n 70 vrijwilligers actief in de leeftijd van 18 tot en met 80+ jaar. Taalvisite bestaat sinds 2012 en heeft inmiddels zo’n 450 gezinnen en circa 700 kinderen bereikt. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom.

Lees ook: