Creatief lesgeven

Gepubliceerd op: 7 april 2020 11:00

Blog van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep. Geregeld deelt ze haar ervaringen en tips met het thuis lesgeven. Om al die andere thuisjuffen en thuismeesters een handje te helpen en een hart onder de riem te steken: dit is heel lastig dus zet `m op!

Door Helene de Grood
7 april 2020

Daar zaten we dan: iedereen thuis. Om te werken, maar ook om les te geven. Eeeh… 
Dansles geven kan ik.  
En creatief denken ook. 
Maar nu moest ik mijn jongste smurf motiveren om thuis te gaan rekenen of met Nieuwsbegrip aan de slag te gaan.Groep 3 met 5 jaar en elke dag: “Ik ga NIET naar school!” roepend. Hoe krijg ik die in hemelsnaam aan de slag..?!  

Nou, door aan een saaie taak een uitdaging toe te voegen of het aan een thema te plakken met andere verzonnen opdrachten erbij.  
Zo moest hij elke dag 8 woordjes opschrijven. Gewoon uit het niets.  
Hij dacht: “Waarom? Ik ga het NIET doen” (het woordje niet kan hij overigens heel goed schrijven)  
Ik bedacht: “jij verzint een woord met de letter/klank … en beeldt die uit. Als ik het woord geraden heb, ren je naar de tafel, springt over de hindernis (lang leve grote Legodozen!) en schrijft het woord op.”  Hebben we zomaar ineens 15 woorden geschreven! Toegegeven, we doen dit niet braaf elke dag, maar het moet natuurlijk geen sleur worden en zo bij elkaar schrijft hij toch lekker de woorden weg. Missie geslaagd wat mij betreft! 


Blogs van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep