Inspiratiebijeenkomst Cultuureducatie en Taalvaardigheden

Gepubliceerd op: 19 februari 2023 21:37

Cultuurhelden nodigt je uit! Op vrijdagmiddag 31 maart ben je van harte welkom bij de inspiratiebijeenkomst Cultuureducatie en Taalvaardigheden. Deze middag is voor leerkrachten, educatiemedewerkers en kunstdocenten werkzaam in het primair onderwijs in Delft.

Het programma start om 15:30 met een plenair gedeelte op het podium. Drie experts delen theorie en praktijk: Hoe dragen zij met cultuureducatie bij aan de ontwikkeling van taalvaardigheden bij kinderen? 

 • Anita Gosschalk Liemburg over hoe VTS zorgt voor een grotere woordenschat en mondelinge taalvaardigheid, en hoe VTS het leren redeneren stimuleert
 • Marja van Rossum over hoe creatief schrijven de verbeelding, de taalvaardigheid en de ‘verhaalwijsheid’ van kinderen stimuleert 
 • Marjolein Gijzel over hoe muziek de taalontwikkeling positief kan beïnvloeden 

Na het gezamenlijke gedeelte kun je naar een van de drie workshops. Hier ervaar je zelf hoe het is om creatief te schrijven, om te VTS’en of om met muziek en taal bezig te zijn. Wil je meedoen aan een workshop, schrijf je dan meteen in, want er is maar beperkt plaats. We sluiten de middag af met een drankje.

 • Doelgroep: leerkrachten, educatiemedewerkers en kunstdocenten werkzaam in Delft (PO)
 • Wanneer: vrijdag 31 maart 2023
 • Waar: OPEN, Vesteplein 100, Delft 
 • Kosten: geen 
 • Inloop: 15:00
 • Aanvang plenair programma op het podium: 15:30 
 • Aanvang workshops: 16:45 (vooraf inschrijven vereist)
 • Maximum aantal deelnemers per workshop: 15
 • Napraten met een drankje: 17:45 (vooraf aanmelden vereist)

Meld je aan voor de inspiratiebijeenkomst en voor één van de workshops!

De workshops

VTS

De workshop is een kennismaking met de VTS-methodiek. Anita Gosschalk Liemburg vertelt kort over de theorie en ontstaansgeschiedenis en daarna doen we een VTS-gesprek. We hopen dat de methode je inspireert! Iedereen kan leren om VTS-gesprekken te begeleiden. Kennis van kunst is geen voorwaarde. De VTS-vragen bieden de gespreksleider houvast en geven structuur aan de interactie. VTS kan eenvoudig naast bestaande leermethoden worden toegepast, biedt docenten een uitbreiding van hun handelingsrepertoire en laat leerlingen beter presteren. Met de VTS-methode kunnen docenten de participatie en betrokkenheid in de klas vergroten en er tegelijkertijd voor zorgen dat er heel veel wordt geleerd.

Creatief schrijven

Tijdens de workshop creatief schrijven laat Marja van Rossum je zelf ervaren wat creatief schrijven kan doen. Creatief schrijven kan in alle leeftijdsgroepen en in allerlei vormen. Kinderen kunnen de wereld om hen heen prachtig verwoorden. De blik van een kind wordt nog niet afgeleid door het cognitieve leren. Een kind is vaak sterk in associaties en verkent via de taal de wereld op intuïtieve wijze. Laat kinderen over hun ervaringen praten en de woorden vliegen in het rond. Maar hoe zorg je ervoor dat die ervaringen ook op papier kunnen ‘landen’? Een selectie bestaande gedichten uit de jeugdliteratuur is in deze workshop de basis voor een aantal speelse, laagdrempelige werkvormen om tot eigen gedichten te komen. Met goede voorbeelden en heldere stappen die direct toepasbaar zijn. De werkvormen zijn geschikt voor leerlingen vanaf groep 4.

Taal en muziek

Tijdens de actieve workshop ‘Taalontwikkeling en muziek’ ervaar je zelf wat muziek kan bijdragen aan de ontwikkeling van taal. Marjolein Gijzel laat je verschillende mogelijkheden en verwerkingsvormen van muziek ontdekken. Je bent bezig met ritmes, liedjes en energizers die je meteen in de klas kunt gebruiken. Het is niet ingewikkeld en je hebt er niks voor nodig! Na deze workshop kun je wat je geleerd hebt direct toepassen in de praktijk.

Heb je vragen over de inspiratiebijeenkomst? Mail Judith van den Berg op j.vandenberg@dok.info  

Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.   

lees meer over Cultuurhelden