Inspiratie, tips en tricks rond leesbevordering

Gepubliceerd op: 12 december 2017 21:16

Woensdagavond 8 november organiseerde DOK een kennisavond over leesbevordering en leesplezier. Een avond speciaal voor leescoaches en leerkrachten van scholen met een Vindplaats of DOK op School.

Gastspreker was Liselotte Dessauvagie. Met haar ervaring in het onderwijs, als jeugdbibliothecaris en haar master in Jeugdliteratuur is ze een expert op het gebied van leesbevordering. Door haar grote titelkennis van jeugdboeken inspireerde ze alle toehoorders over nieuwe boeken en de manier waarop je kinderen motiveert te lezen. Ze gaf antwoord op vragen en ze gaf tips. Twee daarvan delen we hieronder! Na afloop ontvingen alle bezoekers een mail met tips van Liselotte over boeken, leesplezier en andere handige weetjes.

DOK organiseert jaarlijks een bijeenkomst die aansluit bij de behoefte van de leescoaches en leerkrachten van scholen met een Vindplaats of DOK op School. Leescoaches zijn vrijwilligers die op een Vindplaats leerlingen helpen bij het kiezen van een boek en de school ondersteunen bij het vergroten van het leesplezier van de leerlingen. 

Tot wanneer moet je vasthouden aan het AVI-niveau?

Op de vraag tot wanneer een kind moet vasthouden aan het AVI-niveau bij de keuze van een boek, gaf Liselotte een duidelijk antwoord. Met een leesniveau E4 heeft een kind de leestruc wel door, vasthouden aan een AVI-niveau heeft dan niet veel zin meer. Laat kinderen op hun AVI-niveau lezen tot en met groep 4 of AVI-niveau E4. Daarna moeten kinderen veel gaan lezen, leeskilometers maken in leuke boeken. Laat het AVI-niveau los en laat een kind zelf een leuk boek kiezen, is dan ook het advies.

Wat als een kind een te moeilijk of te makkelijk boek kiest?

Maar wat als een kind een te moeilijk boek kiest? Of een te makkelijk? Dat kan gebeuren. Af en toe een makkelijk boek lezen is heel fijn voor een kind. En als het boek te moeilijk is, is dat ook niet erg. Een kind kan er dan voor kiezen een ander boek te gaan lezen. Met de vijfvingertest kun je bepalen of een boek te moeilijk voor een kind is: als een kind van een bladzijde uit een boek vijf of meer woorden niet begrijpt, kan hij of zij beter even wachten met het lezen van het boek.