Kinderen bepalen de toekomst

Gepubliceerd op: 17 september 2019 16:13

150 leerlingen uit vijf verschillende Delftse basisschoolklassen gaven op Prinsjesdag tijdens de Jeugdtroonrede in Theater de Veste hun visie op de toekomst van Delft, Nederland en de wereld.

Wat een energie, visie en wijsheid. En wat een genot om te luisteren naar onze Delftse leerlingen die de toekomst schetsen. Wat centraal stond: de zorg voor onze planeet, het milieu en de bijen, beter zorgen voor onze omgeving en meer bewegen!

Een heuse lakei verwelkomt alle leerlingen 's ochtends bij de rode loper voor het theater. De jeugdtroonrede wordt door presentator Abdelhadi Baaddi met een speciaal Prinsjesdaglied geopend. Vervolgens kondigt hij de drie genodigden aan op het podium: Guy Verbeek (De Burgemeesters), Tjerk-Martijn Mulder (Rabobank) en William van Treuren (Librijn). Zij stellen de kinderen vragen en geven reactie op de gepresenteerde idee├źn. 

11 Ministeries presenteren zich en verklaren hun plannen. De volgende ministers zijn van de partij: Daley van 'Sport', Nirmin van 'Verspilling', Aasiya van 'Bijen', Imke van 'Hergebruik', Florian van 'Dieren groot en klein', Sera van 'Schone luchten', Haifa van 'Schone oceanen', Luna van 'Bomen', Oscar van 'Effecten', Sem van 'Schone straten', Tijn van 'Prullebakken'. Elk met hun eigen expertise, geven de scholieren uitleg bij hun visie op de toekomst. 

Tussendoor worden er opnames gemaakt door de 'razende reporters' Alexander en Floor. Dit beeldmateriaal wordt binnenkort aan de koning aangeboden. 'Het is heel belangrijk dat hij hoort wat jullie vinden', aldus Alexander. 

Wat opvalt is dat de kinderen veel spreken over de zorg voor onze planeet en onze omgeving en het tegengaan van verspilling. Hier kunnen de genodigden zich wel in vinden en er worden al meteen concrete plannen gemaakt. We gaan wandelen voor de toekomst, maken een boek over koken met 'restjes' en zullen beschilderde prullenbakken gaan neerzetten! Zo eindigt de Jeugdtroonrede met een belofte aan elkaar; om aandacht te blijven vragen voor onze planeet en onze omgeving.


De jeugdtroonrede wordt georganiseerd vanuit KUNSTklik in samenwerking met Theater de Veste en Stichting Klassewerk.