€5.000 voor Taalvisite

Gepubliceerd op: 31 augustus 2022 17:07

Kaartenactie Rotary Delft brengt een mooi bedrag op voor project Taalvisite!

Cheque

Op maandag 29 augustus is door Rotary Delft een cheque van € 5.000 overhandigd aan Yuri Matteman, directeur-bestuurder van DOK. Het geld is door de Rotary ingezameld voor Taalvisite, een project dat de bibliotheek organiseert om taalachterstanden te verkleinen.

Kaartenactie

In opdracht van de Rotary ontwierp de Delftse kunstenares Sylvia Machgeels tien ansichtkaarten. De kaarten werden vervolgens verkocht via de vestigingen van DOK en via een speciale webpagina van de Rotary. De actie kon op groot enthousiasme rekenen. Met de cheque van € 5.000 ontwikkelt DOK een nieuwe training voor de vrijwilligers van Taalvisite. Met de kennis uit die training worden ouders-verzorgers gestimuleerd ook digitale middelen in te zetten om met hun kind samen te werken aan taalvaardigheden.

Taalvisite

Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de centrumvestiging van DOK reikte Jaap Boon, voorzitter van de Rotary Delft de cheque uit aan Yuri Matteman, directeur-bestuurder van DOK. Yuri: “Taalontwikkeling en leesplezier gaan hand in hand. Taalvisite verkleint taalachterstanden en dat is zo belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. Daarom ben ik heel blij met deze actie van de Rotary. Want met hun bijdrage kunnen we taalontwikkeling bij kinderen verder stimuleren, onder meer door nieuwe vrijwilligers te trainen.”

Taalvisite is een succesvolle samenwerking tussen bibliotheek, scholen, peuterspeelzalen en vrijwilligers, waarmee taalachterstanden worden verkleind en het leesplezier wordt vergroot. Met het project werft en traint DOK vrijwilligers om vijftien weken lang ‘op visite’ te gaan bij een gezin. Zij lezen de kinderen interactief voor en ondernemen met het gezin allerlei taalactiviteiten. Om zo uiteindelijk te zorgen dat lezen een meer vanzelfsprekend onderdeel van het gezinsleven wordt en meer mensen de weg naar de bibliotheek weten te vinden.

Week van de alfabetisering

De uitreiking van de cheque vond plaats net voor de start van de week van lezen en schrijven, waarin heel veel organisaties een week lang aandacht vragen voor het bestrijden van laaggeletterdheid.

Kijk voor meer informatie op dok.info/educatie/taalvisite en weekvandealfabetisering.nl.