Kinderboekenweek op de Vindplaatsen

Gepubliceerd op: 31 oktober 2021 23:36

Van 6 t/m 17 oktober was het weer de Kinderboekenweek. Ook op alle Vindplaatsscholen besteedden we hier volop aandacht aan. We versierden de Vindplaatsen met de Kinderboekenweekmaterialen en we kochten extra boeken die horen bij het thema van dit jaar 'Worden wat je wil'. Maar we deden meer!

Zwerfboekstation

Tijdens alle bezoeken van de klassen aan de Vindplaatsen besteedden we aandacht aan het thema en dat gebeurde op verschillende manieren. Op de meeste scholen werd de speciale week meteen gebruikt om iets speciaals te doen. Zo is op de Mgr. Bekkersschool de week feestelijk geopend met een bijeenkomst van de hele school en werd het Zwerfboekstation onthuld. Andere scholen gebruikten de week om voor de bovenbouw de schoolvoorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd te organiseren.

Gedicht

Sommige klassen gingen aan de slag met het kinderboekenweekgedicht van Joke van Leeuwen. Het gedicht werd voorgedragen waarna de kinderen zelf een gedichtje schreven over wat ze willen worden. Er is voorgelezen uit boeken zoals Bakker Muffin en Dromer en sommige leerlingen van de middenbouw zijn zelf gaan lezen in het theaterleesboek over beroepen Het geheim van de smid. Uit een koffer vol materialen konden kinderen attributen zoeken bij een beroep uit het boek van Bakker Muffin.

Minder bekende beroepen

We hebben ook laten zien dat boeken inspireren om andere dingen te bedenken dan de meest voor de hand liggende. Als je vraagt aan de kinderen wat ze later willen worden, geven ze vaak de gangbare antwoorden als juf, politieagent, bakker, en ook game-ontwerper. Boswachter noemt niemand, maar na het lezen van een fragment uit Tim de kleine boswachter van Jan Paul Schutten begint de twijfel toe te slaan: boswachter worden klinkt ook wel gaaf! We lezen ook uit Te gekke beroepen die echt bestaan van Natalie Labarre en komen erachter dat je ook eilandbeheerder, nagellaknamenbedenker, koeienmasseur of glijbaantester (jaaaa!) kunt worden.

Het was weer een feestelijke en leerzame week. Op naar volgend jaar! Het thema hiervan wordt binnenkort bekendgemaakt via www.kinderboekenweek.nl.