89 Delftse kunstwerken uit voormalige Kunstuitleen Delft naar Museum Prinsenhof Delft

Gepubliceerd op: 13 juli 2018 09:36

Zonder titel, Bram Bogart, 1971

DOK Delft is verheugd dat 89 Delftse kunstwerken uit de voormalige Kunstuitleen Delft (SKD) verhuizen naar Museum Prinsenhof Delft. Dankzij deze verwerving blijft een belangrijk deel van de collectie behouden voor Delft.

De collectie van Stichting Kunstcollectie Delft omvat 3.100 zeer diverse objecten waaronder schilderijen, grafiek, foto’s en audio. Het betreft een collectie kunstwerken uit de periode 1960 tot 2016 met onder andere werk van Corneille, Jan Cremer, Armando, Henk Peeters, Jelis van Dolderen, Jan de Beus en enkele Delftse kunstenaars zoals Jan Schoonhoven, Bram Bogart, Jan Henderikse, Truus Nienhuis en Henk Molenaar.

Nieuwe koers voor DOK

Tien jaar lang werd de collectie door DOK Delft beheerd en aan het publiek ter beschikking gesteld. In 2016 heeft DOK haar toekomstvisie opnieuw geformuleerd en vaart een nieuwe koers. De kunstuitleen sloot niet aan bij deze visie en daarom is besloten om op 1 juli 2016 te stoppen met het uitlenen van kunstwerken. Een gedeelte van de kunstcollectie blijft bij DOK en wordt ingezet bij educatie projecten binnen het Delftse onderwijs. 

Museum Prinsenhof koopt 89 Delft-gerelateerde kunstwerken aan

Twin Towers Delft, Jan Henderikse, 2002

De aankoop door Museum Prinsenhof Delft van 89 werken uit de collectie van de SKD betekent een belangrijke versterking van haar verzameling moderne kunst. De verworven groep bestaat voor het grootste deel uit werken op papier, waaronder meerdere werken van leden van de Delftse Informele Groep (1958-1959) en de daaropvolgende Nul groep (1960-1965). Daaronder Armando, Jan Schoonhoven, Henk Peeters en Jan Henderikse. Van de laatste zijn ook twee assemblages verworven, waaronder het werk Twin Towers Delft uit 2002, dat de blijvende band van Henderikse met zijn geboortestad demonstreert. Van Bram Bogart werden diverse litho’s verworven, waaronder Zonder titel uit 1971. Dit aspect van Bogarts oeuvre was nog niet vertegenwoordigd in de collectie van het museum, dat in 2021 een tentoonstelling zal wijden aan deze in Delft geboren kunstenaar ter ere van diens 100ste geboortejaar. 

Verkoop

Printemp Sauvage 41/125, Corneille, 1992

De overige kunstwerken worden vanaf heden ter verkoop aangeboden aan kunstminnend Delft en andere kunstliefhebbers. Hiervoor heeft SKD de hulp ingeroepen van Schipper Safestore Services B.V. die de collectie op dit moment in haar depot bewaart. Via de website www.kunstcollectiedelft.nl is de collectie uitgebreid te raadplegen. Ook kunnen er persoonlijke verzamelingen worden aangemaakt en kan er direct tot aankoop worden overgegaan. Prijzen variëren van € 14,00 tot € 5000,00. De opbrengst uit de verkoop komt ten goede aan de SKD die daarmee de kosten van het beheer van de collectie hoopt te kunnen dekken.

Teruggave BKR-werken

De BKR- werken uit de Kunstcollectie Delft zijn gereserveerd voor teruggave aan de rechtmatige eigenaren; zijnde de kunstenaars zelf of hun erven. Een totaaloverzicht van dit bestand is ook terug te vinden op www.kunstcollectiedelft.nl. Kunt u aanspraak maken op één of meer van deze kunstwerken, dan verzoeken wij u zo spoedig mogelijk contact met ons op te nemen via het contactformulier op de site of door te mailen naar: contact@kunstcollectiedelft.nl