Mam, wat is een evolutie?

Gepubliceerd op: 7 mei 2020 10:50

“Mam, wat is een evolutie eigenlijk?” vroeg smurf 1 toen ze al in bed lag en bijna sliep. Doet ze altijd, vlak voordat ik wegga nog even een goeie vraag stellen...

Door Hélène de Grood
7 mei 2020 

“Nou, dat is een hele langzame verandering van iets. Bijvoorbeeld van de oermens tot hoe we nu zijn.” 

Zij was blij met het antwoord, kon dat koppelen aan Pokémon en viel gerust in slaap. Natuurlijk wilde ze de volgende ochtend plaatjes zien van de menselijke evolutie en de oerknal en was smurf 2 ook helemaal geïnteresseerd, dus bij mij was mijn creatieve hersencel aangewakkerd en ben ik aan de slag gegaan. Ik dacht: ”Leuk! Kan ik iets omheen verzinnen zodat beide smurfen het helemaal voelen en snappen!”

Op youtube vond ik een prachtig filmpje met de langzame verandering van een gezicht van aap naar oermens naar de moderne mens. Heel mooi!

Dat is stap 1: bekijk samen dit filmpje.

Nou heb ik al een paar jaar een leuk boek in de kast staan (Het Raadsel van Alles wat Leeft) en daar werd als introductie op de celevolutie een tekenopdrachtje gegeven. Goed gejat is beter dan slecht verzonnen dus die nam ik over: teken zoveel mogelijk rondjes op een blaadje. Daarna kijk je naar deze rondjes en dan zie je dat geen enkele hetzelfde is geworden. Ook al herkennen we ze zeker als rondjes. Stap 2 gevonden! 

Stap 3 lag in mijn eigen vakgebied: een simpele dansbeweging evolueren. Konden ze gelijk even lekker bewegen en hun energie kwijt.  Stap-tik-stap-tik, dat kan iedereen. Dat werd de basis. Lekker muziekje erbij en daar gingen we: vergroten van de stap-tik, superklein maken, megasnel of tergend langzaam, verplaatsend en natuurlijk zelf even variëren. Leuk dat ze `t vonden!

We hadden echt lol, het hele gezin deed mee, en zo was in een kwartiertje tijd op een leuke manier een evolutie uitgelegd. Zelfs in de vakantie ;-) 


Blogs van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep