Meten is Weten!

Gepubliceerd op: 13 april 2020 11:05

Blog van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep. Geregeld deelt ze haar ervaringen en tips met het thuis lesgeven. Om al die andere thuisjuffen en thuismeesters een handje te helpen en een hart onder de riem te steken: dit is heel lastig dus zet `m op!

Door Helene de Grood

 13-4-2020 

Week 4 alweer en het lesgeven thuis gaat braaf door. De motivatie is nog steeds lastig te vinden bij de jongste smurf en de oudste heeft het af en toe ook moeilijk. Terwijl school het echt leuk probeert te houden met de taakjes! Zo kreeg smurf 2 een blaadje met een paar meetopdrachten. Dat vond hij wel leuk: lekker meten! Bleek alleen, dat hij zichzelf niet echt goed kon meten, omtrek hoofd – ogen - oren) dus waren ik of zijn zus aan het meten (sommige taken doen we lekker samen zoals dit of het dictee van smurf 1 uit groep 5). 

Dus… mijn brein begon weer te kriebelen en ik heb hem mijn oor, haar haren, papa`s neus en zijn eigen voet laten meten. Vervolgens gaf ik de opdracht om zijn naam in letters van 4 cm. te schrijven. Alle letters even groot, iets wat hij nog lastig vindt soms. Ik gaf al wel de tip om eerst een boven en onderlijn te tekenen en die hebben we samen gemeten. Leert hij gelijk hoe je met een liniaal werkt. 

Daarna mocht hij zelf iets tekenen als het maar 1 cm groot was. Hoe groot is dat eigenlijk? Hier stonden geen tips, maar nu pakte hij zelf de liniaal, trok een verticaal streepje van 1 cm. “O nee, mama! Hij is nu 1, nee, 2 mm. te lang! Snel gummen. ” en tekende een monster. Nou ja, monsterTJE. 

De laatste stap was een dans doen met bewegingen die groter waren dan hijzelf. Werd een geweldige show met een hele blije smurf na afloop die weer van alles had geleerd en geschreven. Want tja, cijfers schrijven hoort erbij en als je optelt hoe lang onze oren of neuzen bij elkaar zijn heb je ook weer even de rekencellen geactiveerd. Werd dus een prima lesje en de begrijpend lezenopdracht daarna… ach, die ging hij NIET doen (en heeft hij na 2 keer ouderwets aandringen toch gewoon gemaakt. Ook dat werkt weleens). 


Blogs van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep