Uw gratis boek ligt klaar

Gepubliceerd op: 27 oktober 2017 17:57

Nederland Leest

Van 1 t/m 30 november geven wij het boek Ik, Robot van Isaac Asimov gratis weg aan leden en niet-leden, zolang de voorraad strekt. (Edit: inmiddels is de voorraad op, alle boeken zijn vergeven. U kunt het boek wel bij ons lenen!). De landelijke campagne Nederland Leest draagt dit jaar het thema Robotica, waarbij dit boek in de schijnwerpers staat. Leest u mee?

Ik, robot is de geniale futuristische vertelling van Isaac Asimov rond de hoofdpersoon Susan Calvin, robotpsycholoog in 2057, die terugblikt op haar leven:

"Voor u is een robot een robot. Raderwerk en metaal, elektriciteit en positronen…Een brein en ijzer! Door mensen gemaakt. Als het nodig is, ook weer door mensen te vernietigen! Maar u hebt niet met ze gewerkt, dus u kent ze niet. Ik zeg u dat ze een zuiverder en beter soort zijn dan wij zijn."

Calvin ontmoette in haar leven allerlei soorten robots. Het gaat in de negen verhalen over de menselijke trekken bij robots die ontstaan door de mazen in de wetten van de robotica. Hoewel sommige verhalen in de bundel al meer dan een halve eeuw geleden geschreven werden zijn ze qua inhoud, stijl en humor nog steeds actueel. Een spannend boek met echte breinbrekers.

Isaac Asimov (1920 – 1992) geldt als misschien wel de grootste science fictionauteur aller tijden. Hij was de grondlegger van de robotica en kwam met drie belangrijke wetten die nog steeds als basis dienen voor het denken over robots.