NIET dus...

Gepubliceerd op: 20 april 2020 11:29

Blog van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep. Geregeld deelt ze haar ervaringen en tips met het thuis lesgeven. Om al die andere thuisjuffen en thuismeesters een handje te helpen en een hart onder de riem te steken: dit is heel lastig dus zet `m op!

Door Hélène de Grood 
20-4-2020 

Had ik al eens gezegd dat mijn jongste smurf vooral NIETS met of van school wil doen? Zo nieuwsgierig en leergierig als hij is, zodra er ook maar een zweem van 'moeten' omheen hangt, is hij weg. 

Zo ook deze week. Wat ik ook probeerde aan spelelement, wedstrijdelement, creatieve insteek of lesstof plaatsen in zijn leefwereld (fan van ridders, superhelden, transformers en ninjago): niks hielp… 

Ik zat met m`n handen in het haar en had het al opgegeven. Zoonlief mocht wel even Squla doen en laat verder maar. 

Tot ik voor smurf 1 een rekenles buiten kon inleiden. Grappig genoeg ging het bij haar nu ook over meten en wel over de vierkante meter en de omtrek. 

Dus, wij naar buiten met meetlint en krijt en uitleggen maar. Ging heel leuk en ook smurf 2 begon ineens enthousiast te meten wat hij zag: lantaarnpaal, bushokje, struik. “Kijk mama: mijn hoofd heeft ook een omtrek!” Hé! Hij staat weer open!

Voorzichtigjes heb ik toen wat blokjes 'sommen' uit zijn rekenboekje getekend met stoeptegels en ja hoor, hij wilde wel. Pfieuw! 

En toen hij een alien had getekend, gingen we die rare woorden laten zeggen: ik tekende een klein loopparcour met slingeren, zigzaggen en ronddraaien (favoriet bij deze smurf). Aan het begin stonden letters en klanken om woorden mee te maken, aan het eind de alien. Joehoe! Hij ging woorden bedenken, nadenken over de spelling én ze opschrijven! Niet op het lijntje in het schrift en zijn fijne motoriek deed ook even niet mee, maar uiteindelijk… had hij toch gerekend en geschreven (en heb ik weer wat herontdekt: soms doet 'laat maar waaien' wonderen).


Blogs van een plotseling lesgevende moeder met een creatief beroep