Oude bekenden en nieuwe sterren

Gepubliceerd op: 3 januari 2020 10:29

Waar liepen onze leners in 2019 warm voor? Een rondje langs de DOK-medewerkers én een duik in de officiële DOK-cijfers laten zien wat in 2019 populair leesvoer was.

Uit het niets is er een nieuwe ster aan het firmament verschenen. Ze heet Lucinda Riley en haar boeken stonden standaard niet in de kast, maar bij de reserveringen. Gevóchten werd er om het eerste de avonturen van de gezusters d’Aplièse mee te mogen beleven. Er wordt gefluisterd dat Zon, deel 6 van de serie ‘De Zeven Zussen’, half februari 2020 in de boekwinkels ligt en kort daarna ook bij ons op de reserveringsplank staat. Boeken van Esther Verhoef, Nicci French en Ilja Leonard Pfeijffer staan gezellig tussen de zussen in de toplijst.

Afgaand op de meest geleende informatieve boeken werd er in 2019 rijles genomen, gekookt uit de boeken van Yotam Ottolenghi, en huizen geordend op de wijze van Marie Kondo. Kroatië was een populaire vakantiebestemming, de reisgidsen voor dat land zijn vaak met onze leners meegeweest. Bovendien leerden we Michelle Obama beter kennen door haar biografie en van auteur Mark Manson leerden we de edele kunst van ehm.. ‘Not Giving a F*ck’.

De Torteltuin-bezoekers verslonden dit jaar alles over Boer Boris van Ted van Lieshout. Wegisweggers lazen Paul van Loon, en dan voornamelijk over weerwolven. Kwam je langs op Metropolis? Dan kon je geen genoeg krijgen van de Boomhut-boeken van Andy Griffiths en Terry Denton. 'De Boomhut' heeft nu al 104 verdiepingen! Zouden er in 2020 weer 13 verdiepingen bijkomen? Nog even geduld, in februari is het zover. Ook de series ‘Het leven van een Loser’ en ‘Dagboek van een Muts’ van Jeff Kinney en Rachel Renée Russel blijven populair

Ben je de basisschool ontgroeid en toe aan wat serieuzere kost? Dan wist je in 2019 de weg te vinden naar onze Young Adult afdeling om -als je ‘De Hongerspelen’ van Suzanne Collins uit had- de boeken van Mel Wallis de Vries en Mirjam Mous te verslinden.
En wat waren bij de jeugd de populaire informatieve onderwerpen in 2019? Nou, naast dat er van alles werd gelezen over emoties en gevoelens, werd er ook een aardig potje ge-Minecraft en met letters gespeeld.

Wij hopen dat 2020 een fantastisch leesjaar wordt met veel nieuwe ontdekkingen!