Salma Smaili naar kwartfinale Nationale Voorleeswedstrijd

Gepubliceerd op: 20 februari 2017 18:07

Zaterdag 18 februari vond de Delftse voorronde van de jaarlijkse Nationale Voorleeswedstrijd plaats in DOK Voorhof, waarbij Salma Smaili (10) van de Cornelis Musiusschool als winnares uit de bus kwam.

De voorleeskampioenen van zeven basisscholen streden tegen elkaar voor een plek in de kwartfinale. Het publiek en de jury bestaande uit wethouder Ferrie Förster, kinderboekenschrijfster Maaike Fluitsma en Erik Boekesteijn, Bibliothecaris van het Jaar 2016, werden getrakteerd op een waar voorleesfestijn met een gevarieerd verhalenaanbod. Met haar voordracht uit Marietje Appelgat en haar vieze vrienden van Lydia Rood wist Salma de jury het meest te overtuigen.

De jury gaf aan dat Salma duidelijk ervaring heeft in het voorlezen en plezier uitstraalt. Ze is goed verstaanbaar, hanteert tempowisselingen en kijkt haar publiek aan. Ze is sterk in het gebruik van stemmen, met name het zingen van het liedje - dat de pestkoppen naar Marietje zingen - doet ze goed. Erik Boekesteijn: “Salma nam de hele zaal mee in het verhaal. Zo sterk dat het publiek echt een beetje 'vies' werd van de ongewassen Marietje en haar moeder. De kinderen waren allemaal erg goed en het was een plezier om naar de verschillende voorleesstijlen te luisteren, maar Salma was bij de jury unaniem de winnaar.”

Het volgende optreden van Salma is tijdens de kwartfinale op woensdag 15 maart in Theater Ludens in Voorburg. Succes Salma en gefeliciteerd met je winst! 

De Nationale Voorleeswedstrijd is een initiatief van Stichting Lezen voor kinderen uit groep 7 en 8. Scholen doen mee aan de wedstrijd, zodat kinderen op een speelse manier leren dat (voor)lezen leuk en waardevol is.

Fotografie: Marco Zwinkels