Student in de Klas

Gepubliceerd op: 22 november 2021 22:28

Student in de Klas is een samenwerkingsproject van de Willem de Kooning Academie (WdKA), Cultuurhelden, Kunst & techniek in de klas Zoetermeer en Westland Cultuurweb.

In de week van 1 t/m 5 november vond alweer de vierde editie van het project ‘Student in de Klas’ plaats. Gedurende deze projectweek ontwikkelen tweedejaarsstudenten van de docentenopleiding beeldend van de Willem de Kooning Academie een les voor een basisschool in Delft, Zoetermeer of het Westland en voeren de les uit. De scholen bedenken een uitgangspunt voor de les: bijvoorbeeld een les passend bij een overkoepelend thema, een specifieke techniek die de school zelf niet aanbiedt of aansluiten op thema’s vanuit een lesmethode. Ieder studentenkoppel geeft op één basisschool dezelfde les aan drie verschillende groepen, waardoor de lesinhoud en de pedagogische en didactische vaardigheden steeds verder aangescherpt en verbeterd kunnen worden.

Open en enthousiaste houding

Het viel de begeleidende kunstvakdocent Marte Vissers van Cultuurhelden op dat de studenten van de WdKA een open en enthousiaste houding hadden. Ze waren daardoor benaderbaar voor vragen en tips van de leerlingen en leerkrachten van de Freinetschool Delft. Er was veel ruimte voor onderzoek door de leerlingen en er werd met zorg aandacht besteed aan de presentatie van het gemaakte werk. Op de Bernadette Mariaschool waren Nathalie en Mereke onder begeleiding van Cultuurhelden-kunstvakdocent Marieke Thiescheffer druk in de weer. Zij lieten de leerlingen kennismaken met verschillende soorten textiel en met de techniek van weven. Naast het experimenteren met stof en garen werden ook ongebruikelijke materialen toegepast, zoals papier, stokjes, veren en bladeren.

Leer- en observatiemoment

Het was een leerzame eerste leservaring voor de studenten, een te gekke kunstles en een bijzondere ontmoeting voor de leerlingen. Bovendien was het een mooi leer- en observatiemoment voor de betrokken leerkrachten en een inspirerend samenwerkingsproject voor de culturele partners. De editie voor november 2022 staat alweer gepland! 

Wil jouw school volgend jaar graag een studentenkoppel ontvangen en zich laten verrassen door een geweldige kunstles? Neem dan contact op met projectleider Janneke van Cultuurhelden: j.baken@dok.info.