terugblik inspiratieweek Cultuurhelden

Gepubliceerd op: 30 maart 2021 01:07

In plaats van een netwerkbijeenkomst organiseerde Cultuurhelden half maart een online inspiratieweek en dat vonden we best wel spannend!

Meer dan vijftig verschillende leerkrachten, educatiemedewerkers en kunstvakdocenten hebben deelgenomen aan het onlineprogramma van Cultuurhelden dat op 16, 17 en 18 maart te volgen was. We zagen veel bekende, maar ook nieuwe gezichten: leuk! De webinars werden verzorgd vanuit het Rietveld Theater, waardoor je het gevoel kreeg dat je in het theater zat. Door het gebruik van breakout rooms (het werken in kleine groepjes) tijdens alle drie de webinars werd ontmoeting en het toepassen van de nieuwe kennis mogelijk.

Cultuureducatie online - hoe doe je dat?

De eerste webinar Cultuureducatie online - hoe doe je dat? gaf een goed idee van wat er ontwikkeld is aan tools ter ondersteuning van digitale kunstlessen. Sibrenne Wagenaar vertelde over vijf principes die je kunt gebruiken bij een online-les:
1. Maak het persoonlijk
2. Werk synchroon en asynchroon
3. Gebruik de omgeving
4. Nudge
5. Experimenteer

Met de tools en tips van Sibrenne zijn we in kleine groepjes (in breakout rooms) gaan brainstormen. Een deelnemer vroeg zich af wanneer een museumbezoek weer mogelijk was, waarop werd geopperd dat een klas ook een eigen museum kan maken in de klas en het vervolgens online kan presenteren. Op die manier zou zelfs de hele school mee kunnen doen en alle ouders/verzorgers en andere geïnteresseerden zouden het schoolmuseum online kunnen bezoeken.

Zet reflectie op de kaart!

Tijdens de tweede webinar Zet reflectie op de kaart! legden Janine Schott en Kim Schonewille uit hoe je met behulp van de reflectiekaarten tijdens iedere stap van het creatieve proces de leerlingen vragen kunt stellen. Zo worden leerlingen zich op speelse wijze bewust van hun eigen gedachten en gevoelens, om vervolgens tot nieuwe idee├źn te kunnen komen.

Janine en Kim lieten de deelnemers op speelse en interactieve wijze kennismaken met het gebruik van de kaarten die ontwikkeld zijn door Cultuurhelden met de Cultuurheldscholen. Zowel tijdens de webinar als achteraf zijn er veel positieve reacties binnengekomen op het gebruik van de kaarten. Dit kalenderjaar zullen kunstvakdocenten en leerkrachten deze tool gebruiken, evalueren en verbeteren. Wil je meer weten over het gebruik van deze kaarten, bekijk dan de tutorial.

Hoe kijk je met je klas naar beeldende kunst?

Op donderdag 18 maart sloot Verolique Jacobse de inspiratieweek af met Hoe kijk je met je klas naar beeldende kunst? Tijdens deze webinar maakten we kennis met Visual Thinking Strategies (VTS): een laagdrempelige en interactieve methodiek om met leerlingen naar kunst te kijken en erover te praten. Behalve een beknopte samenvatting van de theorie hebben de deelnemers VTS ook kunnen ervaren. Het deed denken aan slow reading, maar dan met een afbeelding. Doordat Verolique de reactie op het beeld herhaalde met andere woorden, werd ook duidelijk hoe ontzettend waardevol VTS kan zijn om de woordenschat van leerlingen te vergoten. 

Alle workshopleiders, deelnemers, de crew en het Rietveld Theater: bedankt! Het was fijn om elkaar te zien en kennis uit te wisselen.