Trots op onze vrijwilligers

Gepubliceerd op: 15 februari 2016 15:53

Het is de ochtend van Valentijnsdag als tientallen vrijwilligers binnendruppelen bij DOK Centrum. Meer dan vijftig van de ruim honderd Delftse vrijwilligers die voor DOK werkzaam zijn hebben zich verzameld. Ze worden hartelijk verwelkomd door een team medewerkers, directeur Margot Nicolaes en ras-entertainer Peet Vermeulen. Vandaag worden zij in de watten gelegd, aangezien zij belangeloos vele Delftenaren helpen met het werk dat ze namens de Delftse bibliotheek uitvoeren.

Het blijken veelal dames en een enkele heer die zich inzetten voor kinderen met een taalachterstand, bij huiswerkbegeleiding, leesprogramma’s op scholen of voor het bezorgen van boeken bij mensen die slecht ter been zijn. Zij zijn op die plekken aan het werk waar persoonlijke aandacht cruciaal is en niet (altijd) door de medewerkers van DOK zelf kan worden uitgevoerd. Deze Valentijnsdag schoven ze aan voor een heerlijke lunch verzorgd door Firma van Buiten, waarna diverse workshops op het programma stonden, om ze kennis te maken met al hetgeen de Bibliotheek nog meer onderneemt.

Zo kregen ze een inkijkje in de programmeerlessen van CoderDojo, creatief en verantwoord met voedsel omgaan in Smaaklab en ontdekkend leren in Hallo Wereld. Bij een Boomwack workshop, verzorgd door de VAK, bleek dat iedereen muziek kan maken door holle buizen van verschillende lengtes in volgorde te laten klinken. In de workshop ‘Bouwplaats’ bouwden de aanwezigen een hart van bamboe en elastiek en waanden zich een echte architect.

Kinderboekenschrijver Arend van Dam sloot de middag af en vertelde over zijn werkwijze, inspiratiebronnen en de kunst om smakelijk voor kinderen te schrijven over historische figuren en geschiedkundige verhalen.

Enthousiast vertrokken de vrijwilligers richting huis. DOK draagt hen een warm hart toe en hoopt dat ze zich nog lang voor Delft blijven inzetten. Meer lezen over de projecten waarvoor zij zich inzetten kan op www.dok.info/educatie. Er worden met regelmaat ook extra vrijwilligers gezocht.