Leerlingen maken tijd zichtbaar voor stadskantoor

Gepubliceerd op: 28 januari 2020 09:48

In september ging het project Tijd van start op zeven basisscholen in Delft. Leerlingen van groep 7/8 werden uitgedaagd om een origineel en functioneel ontwerp te maken naar aanleiding van de vraag van Gemeente Delft: hoe kun je tijd zichtbaar maken op het stadskantoor? Afgelopen vrijdag presenteerden zes scholen in Theater de Veste hun beste ontwerp voor een vakkundige jury en wethouder Van der Wouden (Jeugd en Onderwijs).

De jury koos het ontwerp van basisschool Het Moza├»ek, locatie Hof van Delft als het beste van allemaal. Het ontwerp is een skyline van Delft met op de achtergrond een opkomende en ondergaande zon. De tijd wordt aangegeven doordat er per 5 minuten een lampje meer per gebouw gaat branden. Er zijn 12 gebouwen. De innovatieprijs ging naar het ontwerp van De Horizon, locatie Brahmslaan. Zij hadden een molen ontworpen die via tandwielen een tijdsbalk aanstuurt. Beide scholen hadden een ontwerp dat wezenlijk anders is dan de bestaande klokken en dat was een belangrijk criterium voor de gemeente. 

De leerlingen met het beste ontwerp gaan met een ontwerpbureau aan tafel om te kijken of het ook echt kan worden uitgevoerd.

Proces

De leerlingen werkten twee tot drie maanden aan de ontwerpvraag, begeleid door hun leerkrachten en gastdocenten van DOK. Ze werkten volgens een ontwerpproces, met creatieve sessies en interviews met het publiek en een pakket van eisen. Ze bouwden prototypes van de ontwerpen in de Makerspace van Science Centre Delft en elke klas koos een ontwerp om voor een jury van vakmensen te presenteren.

Door de grote betrokkenheid van de leerlingen bij de ontwerpvraag waren de scholen unaniem enthousiast over het project. Zo wilden veel leerlingen doorwerken als het tijd was om te stoppen.

Tentoonstelling

De zes gepresenteerde ontwerpen worden donderdag 20 februari tot en met zaterdag 29 februari tentoongesteld in het stadskantoor. De tentoonstelling is voor iedereen toegankelijk.

Regionale interesse

Tijd is een samenwerkingsproject van DOK met het Wetenschapsknooppunt TU Delft. De projectlessen worden samengevoegd tot een generieke lessenserie die beschikbaar wordt gesteld aan de regio. Met deze opdracht wil de gemeente bijdragen aan techniek-, wetenschaps- en cultuuronderwijs. Andere gemeentes hebben inmiddels interesse getoond.