Vacature Ervaren Leesconsulent VE - PO - VO

Circa 10 uur per week, per medio augustus 2022

Wij zijn DOK  

DOK is de innovatieve openbare bibliotheek van Delft. Wij zijn trots op onze historie, onze stad en wat we daarbinnen samen met vele partners bereiken. Er werken circa 70 enthousiaste collega's samen met 200 betrokken vrijwilligers. DOK werkt vanuit de overtuiging dat iedereen blijft groeien. Daarbij zijn de vijf kernwaarden “plezier, innovatief, samenwerken, maatschappelijk betrokken en daadkracht” leidend. Wij zijn nauw verbonden met onze stad; via onze twee vestigingen (Centrum en Voorhof), via vijftien Vindplaatsen (in scholen) en via onze activiteiten bij mensen thuis. DOK Centrum huist in OPEN, een initiatief van DOK en De VAK. OPEN is de informele ontmoetingsplaats van Delft waar taal, cultuur en techniek samenkomen. Of je nu komt om te lezen, muziek te maken, te dansen, te schilderen of lekker te eten: iedereen is welkom! De andere vestiging van DOK is DOK Voorhof, waar onder andere het Taalhuis is gevestigd.

DOK wereld

Onze jeugdafdeling, DOK wereld, biedt diverse programma’s in de twee vestigingen, in het voorschools- primair- en voortgezet onderwijs en thuis. Het educatieteam, bestaande uit Kunst & Cultuureducatie en Taaleducatie, werkt aan een omgeving die kinderen en jongeren verrast en hun creatief denkvermogen, verbeeldingskracht en taalvaardigheid aanspreekt. Onderdeel van DOK wereld Taaleducatie is het Vindplaatsteam, dat bestaat uit negen collega’s

Vindplaatsen

Vindplaatsen zijn modern en knus ingerichte bibliotheken op Delftse basisscholen, gebaseerd op het concept van de Bibliotheek op School. DOK biedt hier ondersteuning bij het verbeteren van de leesvaardigheid en taalontwikkeling van kinderen. Bevorderen van het leesplezier en de leesmotivatie is daarbij het belangrijkste. Vijftien diverse basisscholen hebben een Vindplaats, nummer 16 en 17 zijn in de maak. Ook in het voortgezet onderwijs starten we met Vindplaatsen.

Een Vindplaats is niet alleen een plek waar kinderen boeken kunnen lenen en lezen. DOK biedt wekelijks ondersteunende lees- en taalactiviteiten. De collectie is op maat gemaakt en past bij de wensen van de school. Omdat DOK de boeken beheert, kan de collectie regelmatig wisselen en worden aangevuld. Zo is er voor ieder kind altijd een leuk boek te vinden.

Elke Vindplaats heeft een leesconsulent; een medewerker van DOK die de Vindplaats coördineert. Zij zijn hier een dagdeel per week aanwezig om de school te ondersteunen met leesexpertise. Ze voeren het programma Leesplezier uit. Dit zijn activiteiten voor een hele groep: adviseren van leerlingen bij het kiezen van het juiste boek, boekpromotie en leesbevordering. Daarnaast zijn er activiteiten voor kleinere groepjes leerlingen die een lees- en/of taalachterstand hebben.

Ook ondersteuning van leerkrachten op het gebied van leesbevordering en jeugdliteratuur behoort tot de taken. DOK werkt in de Vindplaats samen met leescoaches, dat zijn ouders van leerlingen of andere vrijwilligers. Zij krijgen begeleiding van DOK om kinderen te kunnen helpen bij het vinden van het juiste boek, bij het uitlenen en om de leesconsulent te ondersteunen bij activiteiten.

Hoe ziet jouw werk eruit?

Als leesconsulent ga je aan de slag op de voorscholen, op Vindplaatsen in het basisonderwijs en in het voortgezet onderwijs. Op de voorscholen en het voortgezet onderwijs voer je periodiek de programma's uit, op de Vindplaatsen in het basisonderwijs ben je wekelijks op dezelfde dag in de school met het programma bezig. Je bent het aanspreekpunt voor de school. Je ondersteunt de leerkrachten en pedagogisch medewerkers. Met de activiteiten draag je bij aan de spreek-, luister-, en leesvaardigheid van peuters en leerlingen van groep 1 t/m 8 en het voortgezet onderwijs. Je maakt deel uit van een team (voor)leesconsulenten waarin je kennis deelt, elkaar coacht en motiveert.

Je bent verantwoordelijk voor:
• de collectie, samen met de collectioneur;
• de organisatie en begeleiding van activiteiten aan groepen en groepjes leerlingen;
• het adviseren over en begeleiden van boekkeuze;
• het contact met en ondersteunen van de school/leerkrachten;
• het begeleiden van eventueel ondersteunende vrijwilliger(s);
• het informeren van ouders over het belang van (voor)lezen en de activiteiten in de Vindplaats en de bibliotheek en
• het houden van regie over je eigen inhoudelijke en persoonlijke ontwikkeling.
 

Inzet en beschikbaarheid

Je uren worden verdeeld over de week ingezet. 5 tot 6 uur zullen worden ingezet voor het basisonderwijs, de overige uren zullen verdeeld worden over de peutergroepen en het voortgezet onderwijs. Vindplaatsen zijn alleen geopend als de school open is, werkenbare uren worden dus verdeeld over 40 schoolweken; werktijden vallen in principe alleen tijdens schooltijd. Naast deze uren op locatie, besteed je bijvoorbeeld tijd aan voorbereiding van het programma en teamoverleggen. Bij ziekte of vakantie vervang je collega’s.

Wie ben jij?

Je bent omgevingsbewust en organisatorisch en communicatief sterk. Je hebt een groot inlevingsvermogen en kunt flexibel inspelen op onverwachte situaties. Kennis van jeugdliteratuur en leesbevordering is essentieel. Je hebt ervaring als leesconsulent en/of ervaring met leerlingen van 2 t/m 18 jaar. Bij voorkeur heb je de opleiding Leesconsulent of Leescoördinator gevolgd en heb je ervaring in het onderwijs. Waar nodig blijf je je inzetten je vakkennis uit te breiden. Je kunt goed samenwerken, organiseren en plannen.

Wat bieden we jou

DOK is een informele organisatie waar nieuwe medewerkers enthousiast ontvangen worden. DOK biedt een arbeidsovereenkomst 10 uur per week voor een jaar, met mogelijkheid tot urenuitbreiding en de intentie de arbeidsovereenkomst te verlengen bij wederzijdse tevredenheid.
De arbeidsvoorwaarden zijn volgens de CAO Openbare Bibliotheken en de functie wordt afhankelijk van kennis en ervaring gewaardeerd in schaal 7 met een maximum van € 3.226,- euro bruto per maand (exclusief 8% vakantietoeslag en 3,25% eindejaarsuitkering) op basis van 36 uur. Secundaire arbeidsvoorwaarden zijn onder andere een DOK-pas en korting in ons Proeflokaal.

Hoe kun je reageren?

Roept deze vacature oprechte interesse bij je op en kun je je vinden in het omschreven profiel? Dan hopen we op een spoedige reactie van jou! Wij selecteren zo objectief mogelijk op basis van jouw kwaliteiten en kiezen er daarom voor alle kandidaten dezelfde vragen te laten beantwoorden in hun sollicitatiebrief. Gebruik maximaal 200 woorden voor het beantwoorden van elke vraag.

1. Wat motiveert jou om op deze functie bij DOK te solliciteren?
2. Waaruit blijkt dat jij goed met grote groepen leerlingen kunt werken?
3. Waaruit blijkt dat jij communicatief sterk bent?
4. Wat is jouw visie op en ervaring met jeugdliteratuur en leesbevordering?
5. Wat is jouw manier van plannen en organiseren van werkzaamheden?

Stuur je antwoorden en cv t.a.v. Anouk Vijverberg uiterlijk 30 juni 2022 naar werken@dok.info. Vermeld in de onderwerpregel dat het gaat over de vacature Leesconsulent. Eventuele inhoudelijke vragen kun je stellen aan projectleider Vindplaatsen Claire van Eijck. Maandag t/m donderdag: 06-42653189.