Verbouwing

Wat tot nu toe alleen nog op papier en getekend bestond, wordt de komende maanden werkelijkheid. Samen met De VAK ontwikkelden we een gezamenlijke droom en visie op OPEN: een informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen.

We zijn begonnen!

De verbouwing is van start gegaan. De verbouwing wordt gefaseerd aangepakt om mogelijk overlast voor leden, bezoekers en omwonenden zoveel mogelijk te beperken. Gedurende de verbouwing blijft DOK geopend en blijft de collectie nagenoeg volledig beschikbaar. Einde zomer 2018 heten we je welkom in het nieuwe OPEN. Tot die tijd houden we je hier op de hoogte over de planning en voortgang van de verbouwing.

Wil je meer weten, heb je suggesties of ben je benieuwd wat deze verbouwing voor jou betekent?

Loop gerust langs bij onze balie, we helpen je graag en zijn benieuwd naar je mening! Je kunt ook mailen naar verbouwing@dok.info.

Plattegronden en sfeerbeelden

Alvast een beeld krijgen van het nieuwe OPEN? Klik op de afbeelding en bekijk de eerste plattegronden en sfeerbeelden.

Achtergrond

De aanleiding voor de gezamenlijke huisvesting is twee jaar terug gestart met de opdracht vanuit de gemeente Delft om een structurele bezuiniging op De VAK en DOK te realiseren. Door beide organisaties aan het Vesteplein te vestigen wordt uiteindelijk een structurele bezuiniging van 1 miljoen euro gerealiseerd. Een belangrijke overweging voor het besluit van de gemeente is de unieke publieke functie die het verbouwde pand gaat vervullen.

Hiermee krijgt Delft een plek in het centrum van de stad waar elke Delftenaar welkom is. Of je nu komt om te lezen, schrijven, muziek maken, dansen of schilderen. Ook krijgt het pand een nieuw restaurant, zijn we ook in de avonden geopend en kunnen de verschillende ruimtes worden gehuurd.

Nieuwsberichten

Veelgestelde vragen

1. Hoe ziet OPEN eruit?

OPEN wordt dé informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen. Je loopt binnen in onze horecagelegenheid waar je een lekkere kop koffie kunt drinken of een heerlijke gezonde maaltijd kunt eten. Hier vind je romans, informatieve boeken en tijdschriften. Op de eerste verdieping zijn de kinderen onze belangrijkste gasten. Er zijn verschillende leslokalen te vinden, verspreid over alle verdiepingen. De VAK ontvangt hier haar cursisten die door zo’n tachtig professionele docenten in hun passie worden begeleid in dans, theater, schrijven, mode en muziek. Ook in OPEN kun je op de eerste verdieping terecht bij de koffiebar. 

2. Hoe komt de nieuwe jeugdafdeling eruit te zien?

Op de eerste verdieping komen op de jeugdafdeling drie werelden voor de leeftijden 0-6, 6-9 en 9-14 jaar. We doen er alles aan om het leesplezier van kinderen te vergroten. Kinderen komen hier om te spelen, lezen, leren, experimenteren of te luisteren naar een spannend verhaal dat voorgelezen wordt. Natuurlijk zijn er regelmatig leuke activiteiten op de afdeling. Het wordt een waar wonderland waar van alles te doen en te ontdekken valt. 

3. Blijft de collectie voor volwassenen bestaan en hoe ziet deze eruit?

De romancollectie voor volwassenen blijft ongewijzigd in OPEN. Het boekenaanbod wordt nog actueler en makkelijker vindbaar. De informatieve collectie wordt vernieuwd en beter afgestemd op de wensen van leden. Je vindt de gehele collectie voor volwassenen in het nieuwe OPEN op de begane grond. 

4. Zijn er nog stilteplekken waar je rustig kunt zitten?

Ook in OPEN zullen er nog steeds werk- en stilteplekken te vinden zijn. Tijdens de eerste maanden van de verbouwing kun je de werkplekken op de begane grond vinden. Het kan wel voorkomen dat je tijdens de ver­bouwing minder vaak een plek kunt vinden. 

5. Kan ik in OPEN nog steeds bij een medewerker terecht of wordt alles zelfservice?

Tijdens openingstijden kun je uiteraard met je vragen bij een medewerker terecht. De zelfservicemogelijkheden voor het innemen en uitlenen van materiaal blijven nu en in OPEN beschikbaar.  

6. Blijft DOK geopend tijdens de verbouwing?

Naar verwachting blijft DOK geopend gedurende de verbouwing en blijft de collectie nagenoeg volledig beschikbaar. Om de interne verhuizingen van de collectie te kunnen realiseren kan het voorkomen dat een bepaald gedeelte hiervan voor korte tijd niet beschikbaar is.

7. Wat merk ik de komende tijd aan de verbouwing?

De verbouwing wordt gefaseerd aangepakt. Het kan dus voorkomen dat bepaalde collecties tijdelijk op een andere plek te vinden zijn dan je gewend bent. Op bepaalde dagen kan er meer geluidsoverlast voorkomen, dat is helaas onvermijdelijk. We proberen overlast natuurlijk tot een minimum te beperken en informeren je zo goed mogelijk.

8. Kan ik nog steeds terecht voor een kop koffie of iets te eten?

Tijdens én na de verbouwing kun je nog steeds terecht voor een kop koffie. Op de begane grond wordt bovendien gewerkt aan een nieuwe eetgelegenheid, die naar verwachting eind van de zomer opengaat.


September tot eind november

Onderstaande planningen zijn onder voorbehoud. 

Vanaf september worden de huidige kunstruimte, de romanafdeling en het achterste deel van het Leescafé afgesloten en verbouwd. Ook oogt de ruimte naast het Leescafé even wat leger dan normaal; daar worden vanaf eind augustus tijdelijke boekenkasten geplaatst. De romanafdeling wordt vanaf 11 september tijdelijk naar de ruimte naast het Leescafé verplaatst. De collectie blijft de gehele periode beschikbaar, het kan echter zijn dat je tijdelijk een thema niet kunt lenen.


December tot eind februari

Vanaf begin december wordt het achterste gedeelte van de begane grond (Gasthuislaan) afgesloten en verbouwd. De informatieve collectie kun je vanaf nu vinden in de nieuwe ruimte aan de Vestpoort (voorheen CoolCat). Ook vind je vanaf half december op de nieuwe jeugdafdeling de jeugdcollectie voor 0-6 jaar, 6-9 jaar én tijdelijk de collectie voor 9-14 jaar. De collectie voor 9-14 jaar verhuist rond eind januari terug naar de locatie van de huidige jeugdafdeling. Rond deze periode is de nieuwe jeugdafdeling 'up and running'! Om dit te kunnen realiseren zal de huidige jeugdafdeling naar verwachting begin december één week sluiten.


Maart tot zomer 2018

In deze periode gaan we aan de slag met de hoofdentree. De huidige ingang wordt afgesloten en de nieuwe ingang aan de Vestpoort is al bereikbaar. De klantenservice is nu te vinden tegenover de liften (bij de centrale trap). Ook krijgt het horecaconcept vorm; op de eerste verdieping vind je een koffiebar en op de begane grond een restaurant. De verbouwing zal tegen de zomer afgerond zijn zodat de VAK in de zomervakantie haar intrek kan nemen en het cursusjaar 2018/2019 van start kan gaan in het nieuwe OPEN!

Sfeerimpressie OPEN

Timelapse verhuizing romans