Op weg naar OPEN

Wat tot nu toe alleen nog op papier en getekend bestond, wordt de komende maanden werkelijkheid. Samen met De VAK ontwikkelden we een gezamenlijke droom en visie op OPEN: een informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen.

Nog een zomer te gaan!

Nog maar een zomer te gaan. De verbouwing wordt gefaseerd aangepakt om mogelijk overlast voor leden, bezoekers en omwonenden te beperken. Van 6 tot en met 25 augustus sluit DOK Centrum in verband met de laatste bouwwerkzaamheden. Vanaf 27 augustus gaan we proefdraaien met OPEN! De officiële opening is op zaterdag 6 oktober.

Tot die tijd houden we je hier op de hoogte over de voortgang van de verbouwing en de weg naar OPEN. Wil je meer weten, heb je suggesties of ben je benieuwd wat deze verbouwing voor jou betekent? Loop gerust langs bij onze balie, we helpen je graag en zijn benieuwd naar je mening! Je kunt ook mailen naar verbouwing@dok.info.

Impressie OPEN

Nieuwsgierig naar OPEN? Bekijk meer beelden en plattegronden

Impressie OPEN Impressie OPEN

Margot is #opwegnaarOPEN

DOK Jeugd is #opwegnaarOPEN

De bouw is #opwegnaarOPEN

Achtergrond

De aanleiding voor de gezamenlijke huisvesting is twee jaar terug gestart met de opdracht vanuit de gemeente Delft om een structurele bezuiniging op De VAK en DOK te realiseren. Door beide organisaties aan het Vesteplein te vestigen wordt uiteindelijk een structurele bezuiniging van 1 miljoen euro gerealiseerd. Een belangrijke overweging voor het besluit van de gemeente is de unieke publieke functie die het verbouwde pand gaat vervullen.

Hiermee krijgt Delft een plek in het centrum van de stad waar elke Delftenaar welkom is. Of je nu komt om te lezen, schrijven, muziek maken, dansen of schilderen. Ook krijgt het pand een nieuw restaurant, zijn we ook in de avonden geopend en kunnen de verschillende ruimtes worden gehuurd.

Nieuwsberichten

Veelgestelde vragen

1. Hoe ziet OPEN eruit?

OPEN wordt dé informele ontmoetingsplaats waar taal, cultuur en techniek samenkomen. Je loopt binnen in onze horecagelegenheid waar je een lekkere kop koffie kunt drinken of een heerlijke gezonde maaltijd kunt eten. Hier vind je romans, informatieve boeken en tijdschriften. Op de eerste verdieping zijn de kinderen onze belangrijkste gasten. Er zijn verschillende leslokalen te vinden, verspreid over alle verdiepingen. De VAK ontvangt hier haar cursisten die door zo’n tachtig professionele docenten in hun passie worden begeleid in dans, theater, schrijven, mode en muziek. Ook in OPEN kun je op de eerste verdieping terecht bij de koffiebar. 

2. Hoe komt de nieuwe jeugdafdeling eruit te zien?

Op de eerste verdieping komen op de jeugdafdeling drie werelden voor de leeftijden 0-6, 6-9 en 9-14 jaar. We doen er alles aan om het leesplezier van kinderen te vergroten. Kinderen komen hier om te spelen, lezen, leren, experimenteren of te luisteren naar een spannend verhaal dat voorgelezen wordt. Natuurlijk zijn er regelmatig leuke activiteiten op de afdeling. Het wordt een waar wonderland waar van alles te doen en te ontdekken valt. 

3. Blijft de collectie voor volwassenen bestaan en hoe ziet deze eruit?

De romancollectie voor volwassenen blijft ongewijzigd in OPEN. Het boekenaanbod wordt nog actueler en makkelijker vindbaar. De informatieve collectie wordt vernieuwd en beter afgestemd op de wensen van leden. Je vindt de gehele collectie voor volwassenen in het nieuwe OPEN op de begane grond. 

4. Zijn er nog stilteplekken waar je rustig kunt zitten?

Ook in OPEN zullen er nog steeds werk- en stilteplekken te vinden zijn. Tijdens de eerste maanden van de verbouwing kun je de werkplekken op de begane grond vinden. Het kan wel voorkomen dat je tijdens de ver­bouwing minder vaak een plek kunt vinden. 

5. Kan ik in OPEN nog steeds bij een medewerker terecht of wordt alles zelfservice?

Tijdens openingstijden kun je uiteraard met je vragen bij een medewerker terecht. De zelfservicemogelijkheden voor het innemen en uitlenen van materiaal blijven nu en in OPEN beschikbaar.  

6. Blijft DOK geopend tijdens de verbouwing?

DOK streeft ernaar zoveel mogelijk geopend te blijven en de collectie nagenoeg volledig beschikbaar te houden. Om de laatste bouwwerkzaamheden, zoals de vloeren in de ‘loopzones’ en het proeflokaal, mogelijk te maken sluit DOK Centrum van maandag 6 augustus tot en met zaterdag 25 augustus. In die tijd blijft DOK Voorhof geopend; de reguliere openingstijden van Voorhof zijn verruimd. Je kunt kosteloos je boeken online reserveren en afhalen op Voorhof. Ook hanteren we vanaf 9 juli een langere leentermijn van zes weken.

Je kunt je boeken in deze periode ook nog steedss inleveren via DOK Centrum, de boeken worden verwerkt in ons systeem. Als je dit ná sluitingstijd inlevert of op zondagen, dan wordt het de eerstvolgende werkdag verwerkt.

Vanaf maandag 27 augustus gaat OPEN ‘proefdraaien’ en kun je de transformatie zien van de zomermaanden!

7. Wat merk ik de komende tijd aan de verbouwing?

De verbouwing wordt gefaseerd aangepakt. Het kan dus voorkomen dat bepaalde collecties tijdelijk op een andere plek te vinden zijn dan je gewend bent. Op bepaalde dagen kan er meer geluidsoverlast voorkomen, dat is helaas onvermijdelijk. We proberen overlast natuurlijk tot een minimum te beperken en informeren je zo goed mogelijk.

8. Kan ik nog steeds terecht voor een kop koffie of iets te eten?

In het nieuwe OPEN vind je straks op de begane grond een proeflokaal en op de eerste verdieping een koffiebar. In aanloop naar OPEN nemen we afscheid van Coffee-star, hun laatste dag zal op zaterdag 7 juli zijn. Vanaf 27 augustus gaan we ‘proefdraaien’ met ons nieuwe horecaconcept OPEN. Dit betekent dat vanaf maandag 9 juli t/m zaterdag 4 augustus geen horeca hebben. In deze periode trakteren wij je graag op een kopje koffie of thee. Daarna beginnen wij helemaal nieuw, hoewel helemaal nieuw... Gelukkig is Linda van Coffee-star ook in het nieuwe proeflokaal OPEN één van onze gastvrouwen. Dus haar zie je in augustus terug!