Zilveren Griffels en Penselen 2020

Zilveren Griffels en Penselen 2020

Wat zijn de beste kinderboeken van het afgelopen jaar? De Griffeljury heeft in juni de Zilveren Griffels en Penselen van 2020 bekendgemaakt, dé prijzen voor de best geschreven en geïllustreerde kinderboeken. Bekijk de winnaars hieronder!

0 - 6 jaar

 • De man met de zeegroene ogen

  Koos Meinderts

  Aan zee woont een man met zeegroene ogen. Hij leeft van de wind en wat de zee hem schenkt. Maar dan spoelt een schatkaart aan en vertrekt hij. Op een eiland wordt hij verwelkomd door een lieve vrouw. Toch blijft hij zoeken naar de schat. Prentenboek met intense gekleurde illustraties en poëtische tekst. Vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De man met de zeegroene ogen

 • Hup, Herman!

  Yvonne Jagtenberg

  Hangbuikzwijn Herman is goed in modderen en wroeten. Hij houdt alleen niet van wedstrijdjes, zoals de kippen en de haan. Die willen altijd als eerste een ei leggen, of als eerste wakker zijn. Op een dag doet Herman toch mee aan een wedstrijd. Maar wil hij eigenlijk wel winnen? Prentenboek met grappige, kleurrijke waterverfillustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Hup, Herman!

 • Tijger

  Jan Jutte

  De oude Josefien komt op een van haar vele wandelingen een tijger tegen die ze mee naar huis neemt. Al snel zijn de twee dol op elkaar, en zijn ook de stadsbewoners aan Tijger gewend. Maar dan krijgt Tijger heimwee en besluit Josefien hem naar huis te brengen. Groot prentenboek met krachtige illustraties in zachte kleuren. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Tijger


6 - 9 jaar

 • Dit is geen Cobra

  Bette Westera, Sylvia Weve

  Omdat Marie niet binnen de lijntjes kan kleuren, wordt ze naar een bijzonder internaat gestuurd. Daar krijgt ze, in het geheim, schilderles waar ze o.a. paarse kanaries op wieltjes tekent. Prentenboek met expressieve kleurenillustraties en (ook grappige) weetjes over o.a. Cobra-beweging. Vanaf ca. 8 t/m 11 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dit is geen Cobra

 • Stel dat ...

  Alastair Reid

  Stel dat ik mijn eigen raket bouwde en naar de maan vloog. Of dat ik bij een circus woonde en mijn lievelingsleeuw onze restjes bracht. Als kind hoor je veel dingen niet te doen, en is niet alles mogelijk, maar je kunt er wel over fantaseren. Prentenboek met kleurrijke illustraties. Voorlezen vanaf ca. 6 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Stel dat ...

 • Nadir en Zenith in de wereld van Escher

  Wouter van Reek

  Nadir en Zenith komen terecht in de verwarrende labyrinten en trappenstelsels van meneer Escher. In zijn wereld is alles anders dan het lijkt. En Nadir en Zenith doen niets liever dan dingen ontdekken die niet bestaan! Groot prentenboek met kleurenillustraties over het werk van de grafische kunstenaar Escher. Vanaf ca. 6 t/m 8 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Nadir en Zenith in de wereld van Escher

 • Naar de overkant

  Wouter Klootwijk

  Steef is in de mast geklommen en ziet een meisje aan de overkant van de rivier. Ze woont in een boerderij achter de dijk. Steef bouwt een vlot van resten hout en vaart naar haar toe. Ze worden vrienden en beleven samen avonturen. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Naar de overkant


9 - 12 jaar

 • Niemand ziet het

  Dolf Verroen

  Victor (13) wil graag naar het gymnasium, maar dat is in 1947 niet zo gewoon. Er speelt ook nog iets anders: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Totdat er een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Niemand ziet het

 • Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

  Edward van de Vendel

  Heb je nog geen lievelingsdier? Wat moet je doen als je ouders je nooit laten winnen? In 25 verrassende en grappige gedichten wordt goede raad gegeven, zodat je weet wat je te doen staat (of juist helemaal niet!). Met fantasievolle kleurenillustraties. Vanaf ca. 9 t/m 13 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Wat je moet doen als je over een nijlpaard struikelt

 • De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

  Toon Tellegen

  Zeventien korte verhalen over het vuurvliegje, de das, de aardworm en andere dieren in het bos, die allemaal hun eigenaardigheden hebben. Vuurvliegje wil niet langer klein zijn, maar een grote vuurzeevlieg worden. En waarom klimt olifant steeds in bomen? Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van De vuurzeevlieg en andere dierenverhalen

 • Zwerveling

  Peter Van den Ende

  Van een groot vel papier wordt een boot gevouwen. Het bootje vaart de hele wereld over, ontmoet fantasiewezens, zeedieren en monsters en ziet de meest bijzondere verschijnselen. Er gebeuren ook nare dingen en soms heeft hij even een passagier. Waar zal de reis eindigen? Tekstloos beeldverhaal met zeer gedetailleerde, fantasierijke tekeningen in zwart-wit....

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Zwerveling

 • Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

  Simon van der Geest

  Eva (12, ik-persoon) heeft een andere huidskleur dan haar moeder maar ze weet niets over haar vader. Daarom wil ze haar schoolwerkstuk schrijven over ‘biologische vaders’. De zoektocht leidt al gauw naar Suriname. Kan het opsporingsprogramma van televisie haar helpen? Of heeft ze meer aan haar beste vriend Luuk? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle

 • Het geheime boek van Sinterklaas

  Floortje Zwigtman, Sassafras De Bruyn

  Weet je waar Sint-Nicolaas vandaan komt, waarom hij met de stoomboot aankomt en op een wit paard rijdt? Lees ook over de helper van Sinterklaas en sinds wanneer hij zwarte piet wordt genoemd. Informatie over de geschiedenis van het sinterklaasfeest, met veel kleurentekeningen, recepten en liedteksten. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Het geheime boek van Sinterklaas

 • Toen het oorlog was

  Annemiek de Groot, Juul Lelieveld, Liesbeth Rosendaal, Roos Jans

  Wie waren bij de Tweede Wereldoorlog betrokken? Wat is een nazi? Vonden alle Duitsers Hitler een goede leider? Heel veel vragen over de Tweede Wereldoorlog worden eenvoudig beantwoord. Met tijdlijn en veel foto's en illustraties, vooral in zwart-wit. Vanaf ca. 10 t/m 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Toen het oorlog was


12+ jaar

 • Dor

  Jarrod Shusterman, Neal Shusterman

  In het zuidwesten van de Verenigde Staten heerst grote droogte. Als de ouders van Alyssa (ik-persoon) en Garrett verdwijnen, gaan ze met hun buurjongen Kelton mee naar de bunker van Keltons vader. Het wordt een verschrikkelijke tocht. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Dor

 • Bizar

  Sjoerd Kuyper

  Sallie Mo (13) mag drie maanden niet meer lezen van Dokter Bloem. Daarom gaat ze een dagboek bijhouden over haar verovering van Dylan, op wie ze verliefd is. Maar alles loopt in de vakantie zo uit de hand, dat ze het niet meer durft op te schrijven. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

  Bekijk details van Bizar