veelgestelde vragen


algemeen

Waarom overstappen op een nieuw bibliotheeksysteem?

Wise zorgt ervoor dat wij efficiënter kunnen werken en dat wij onze service naar jou kunnen uitbreiden. Daarnaast zijn er voor jou als lid van DOK ook veel meer mogelijkheden om online zelf te regelen en om met onze collectie te doen werken.

Wat merk ik van de overgang naar het nieuwe bibliotheeksysteem?

In het weekend van 10 en 11 april gaat DOK over op Wise, het nieuwe bibliotheeksysteem. De werkzaamheden hiervoor starten op zaterdag 10 april na 18.00 uur en lopen door tot en met maandag 12 april. Dat betekent dat beide vestigingen van DOK (OPEN én Voorhof) op maandag 12 april dicht zijn: 

 • er kunnen dan geen reserveringen en boekenpakketten opgehaald worden
 • er kunnen ook geen boeken ingeleverd worden

Omdat het nieuwe bibliotheeksysteem ook ingericht moet worden op onze website is deze vanaf zaterdagmiddag 10 april 16.00 uur tot en met maandag 12 april alleen toegankelijk voor het lezen van nieuwsberichten en tips. 

 •  MijnDOK is niet beschikbaar: er kunnen geen boeken online geleend of gereserveerd worden en ook het lenen via de online bibliotheek (luisterboeken en e-books) is dan niet mogelijk voor DOK leden. 

Op dinsdag 13 april om 12 uur is alles weer open en toegankelijk, binnen de dan geldende coronaregels uiteraard.

Wat verandert er na de overgang?

 • Er is veel meer te zien en te doen rondom de collectie van DOK op de site
 • het gebruiksgemak voor de leners is sterk vergroot
 • er zijn meer leuke mogelijkheden in MijnDOK
 • en er is een app beschikbaar! 

Welke praktische veranderingen zijn er?

 • Overleenkosten worden nu alleen bij de eerste keer uitlenen gerekend en niet meer bij een verlenging.
 • Boeken die ‘in bestelling’ staan kunnen niet meer gereserveerd. Het boek kan pas gereserveerd worden als het boek is ingewerkt.
 • Vooraankondigingen voor Sprinters worden 2 dagen voor inleverdatum verzonden. Voor overige materialen worden vooraankondigingen 5 dagen voor inleverdatum verzonden.
 • Je leenhistorie in MijnDOK kijkt niet langer terug dan 3 jaar.

Heb ik straks een nieuw wachtwoord nodig?

Ja. Je oude wachtwoord is alleen bij jou bekend en is daarom niet mee verhuisd naar Wise. Om in te kunnen loggen, moet je eerst een nieuw wachtwoord aanvragen.

Waar kan ik mijn vragen en opmerkingen kwijt?

We zijn altijd benieuwd naar je ervaringen! Wat vind je van het nieuwe bibliotheeksysteem? Is alles duidelijk, makkelijk in gebruik of heb je juist vragen en verbeterpunten? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen met het nieuwe systeem. Laat het ons weten via het online formulier!

Ik wil graag op de hoogte gehouden worden van nieuws van de bibliotheek. Kan dat?

Ja, dat kan. Je kan je aanmelden voor de maandelijkse nieuwsbrief van DOK. Wanneer je hier jouw gegevens invult, krijg je onze nieuwsbrief per e-mail toegestuurd. Ook als je geen lid bent kunt je van deze service gebruik maken.


abonnementen

Wat is de opzegtermijn van een abonnement?

De opzegtermijn van een abonnement blijft een maand. Wat verandert is dat abonnementen altijd lopen tot de laatste dag van de maand. Dus wanneer je abonnement op 15 april opzegt, heb je een abonnement tot 31 mei.

Heeft DOK ook een cadeaupas?

Voorlopig is deze niet beschikbaar. Er wordt gewerkt aan een oplossing. Wel kan het Kort-abonnement op naam verkocht worden als cadeau. Als je nog een cadeaupas hebt liggen, kan deze gewoon gebruikt worden.


saldo en betalingen

Waarom ontvang ik mijn facturen nu alleen per e-mail?

Met het oog op duurzaamheid zal iedereen met een e-mailadres in Wise vanaf nu automatisch de factuur per e-mail ontvangen en niet meer per post. Ook de lener die heeft aangegeven de factuur per post te willen ontvangen.

Eventueel kan dit op verzoek worden aangepast maar dat is niet wenselijk.

Kan ik betalen via automatische incasso?

Nu is dit alleen nog mogelijk aan de balie van een van onze vestigingen. Vanaf het najaar verwachten we dat dit ook via de website mogelijk zal zijn.

Kan ik het passaldo overzetten op een ander abonnement?

Nee, dit is niet meer mogelijk. Je kunt het wel uit laten betalen.

Wanneer heb ik onvoldoende passaldo om te lenen of verlengen?

Als je meer dan 10 euro negatief staat, kan je niets meer lenen of verlengen. Vul je saldo daarvoor eerst weer aan. Wordt het passaldo tijdens het verlengen meer dan 10 euro negatief, dan kunnen de boeken nog wel gewoon verlengd worden.

Ik heb recht op Delftpaskorting, hoe regel ik dat?

Heb je een factuur ontvangen maar staat er geen Delftpaskorting op? Kom dan langs bij onze balie of neem contact met ons op via info@dok.info

Wil je lid worden? Schrijf je dan online in. Je kunt direct inschrijven met Delftpaskorting. Daarna ontvang je van ons een mail met daarin een uitnodiging om langs te komen bij de balie om je DOKpas op te halen. Neem voor het afhalen je legitimatie en Delftpas mee!


bibliotheek Wise app

Hoe kan ik inloggen op de Bibliotheek Wise app?

Je kunt de inloggegevens gebruiken zoals je die ook gebruikt voor MijnDOK.

Hoe werkt de nieuwe Wise app?

Je kunt straks naast MijnDOK een app gebruiken voor verlengen, reserveren, berichteninstellingen en meer. Hierin kan je bijvoorbeeld zelf aangeven of de lendomaat een melding moet geven als een boek al eerder is geleend.

Hoe kan ik een boek zoeken in de Wise app?

In deze handleiding vindt je stap vor stap wat je moet doen.


algemene voorwaarden

Wat verandert er in de algemene voorwaarden?

Een document met alle wijzigingen is binnenkort beschikbaar. Deze wordt dan ook geplaatst op de website en in onze algemene nieuwsbrief aangekondingd.