voorlezen

Wij houden van voorlezen. En kinderen ook! Veel kinderen worden thuis al voorgelezen, maar daar doen wij graag een schepje bovenop. Bekijk hier onze voorleesmomenten. Het voorlezen is gratis.

Voorlezen is heel gezellig, maar het is ook erg belangrijk voor een kind. Kun je hulp of inspiratie gebruiken? Misschien heb je wat aan de tips onderaan deze pagina of vraag onze medewerkers om hulp. Bij DOK Voorhof kun je elke woensdagochtend binnenlopen voor de Boekstart ochtend. De Boekstart Coach is er van 10:00 to 12:00 uur voor tips en advies.

DOK in OPEN

Peutervoorlezen+

Voorlezen voor peuters. Met liedjes en gebaren. 
Elke dinsdag en donderdag om 10.30 uur op de Wegisweg.

Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor actuele data en tijden in onze agenda.

Babylezen
Eens per maand op woensdagochtend is het feest voor baby's Bij DOK op de Torteltuin. Juf Félice van der Sande leest namelijk voor! En dat is heel goed voor je baby. Het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel, vergroot de woordenschat en draagt bij aan de interactieve vaardigheden. Maar het belangrijkste: je baby beleeft er veel plezier aan. Zo worden kleintjes grote lezers. Wijzigingen voorbehouden.

Klik hier voor de data en tijden van het Babylezen.

DOK Voorhof

Voorlezen
Bij DOK Voorhof wordt elke woensdagmiddag voorgelezen voor alle kinderen om 14:30 uur.

Peutervoorlezen
De Boekstart Coach leest elke woensdagochtend om 10:30 uur voor aan de allerkleinsten. Met muziek en uitbeelding van het verhaal wordt dat altijd een vertrouwde, gezellige ochtend!

Wijzigingen voorbehouden. Kijk voor actuele data en tijden in onze agenda.

waarom is voorlezen zo belangrijk?

De knusse en gezellige momenten leveren vaak niet alleen plezier op, ook wordt het gevoel voor taal spelenderwijs ontwikkeld: de wereld van jonge kinderen breidt zich uit. Het mooie aan voorlezen is dat het kinderen helpt om nieuwe indrukken en gevoelens te verwerken. Ook wanneer kinderen iets ouder zijn kan voorlezen bijdragen aan de ontwikkeling:

 • Het helpt de luistervaardigheid en het concentratievermogen ontwikkelen.
 • Het stimuleert mee te denken over hoe je een probleem of lastige situatie kunt aanpakken.
 • Het heeft een gunstig effect op het zelf leren lezen.
 • Het maakt kinderen vertrouwd met allerlei soorten verhalen en verhaalpatronen.

Zo draagt voorlezen bij aan het vergroten van het leesplezier en blijft het één van de leukste dingen om samen te doen.

hoe maak je het voorlezen tot een succes?

 • Probeer een boek uit te kiezen dat past bij de ontwikkeling en belangstelling van je kind.
 • Ga in op het verzoek hetzelfde boek nog een keer voor te lezen (en desnoods nog een keer en nog een keer).
 • Zorg dat er rust is en weinig afleiding.
 • Lees rustig en duidelijk de tekst voor. Maak daarbij gebruik van de mogelijkheden van je stem, maar maak er geen toneelstukje van.
 • Breng tijdens het voorlezen af en toe bewust een pauze aan.
 • Wanneer duidelijk is dat de aandacht verslapt, stop dan met voorlezen. Kies een ander moment of een ander boek.
 • Als je kind al zelf kan lezen, stop dan niet met voorlezen. Soms is een verhaal nog moeilijk te begrijpen wanneer een kind het zelf leest, terwijl hetzelfde verhaal voorgelezen een groot succes is.

welk boek kies je?

Een voorleesboek met een beperkt aantal personen en gebeurtenissen is voor jonge kinderen (tot ongeveer 5 jaar) een overzichtelijk geheel. Naarmate een kind ouder wordt, kunnen de verhalen steeds ingewikkelder worden. Daarnaast moet de tekst aansluiten bij het niveau van je kind, maar het mag ook woorden bevatten die hij of zij nog niet kent en waarvan de betekenis uit het verhaal is af te leiden (woordenschat vergroten is belangrijk bij het begrijpend lezen). Ten slotte moet het boek aansluiten bij de belangstelling van je kind, maar het mag ook verrassen. Jonge kinderen ontwikkelen al snel een eigen smaak wanneer veel verschillende boeken worden voorgelezen. Door veel verschillende boeken uit te proberen kom je er vanzelf achter wat het beste aansluit bij je kind.

Onze medewerkers adviseren graag bij het uitzoeken van voorleesboeken!
DOK Centrum Jeugd: 015 - 2134510 of jeugd@dok.info
DOK Voorhof Jeugd: 015- 2611662 of voorhof@dok.info

meer voorleestips