vrijwilligers

Bij DOK werken ongeveer 200 vrijwilligers. Mede door hun inzet kunnen wij de Delftenaren (nog) meer persoonlijke aandacht geven en Delft maken tot een taalrijke stad. Als vrijwilliger zet je je in voor mensen met een taalachterstand of taalvraag. Er zijn verschillende taalprojecten waar je een belangrijke bijdrage aan kunt leveren.


Taalhuis

Het Taalhuis is een informatiepunt in DOK Voorhof voor iedereen die (beter) Nederlands wil leren spreken, lezen en schrijven en voor ouders die hun kind graag zouden willen voorlezen.

Taalvisite

Vrijwilligers gaan 15 weken lang ‘op visite’ bij een gezin. Zij lezen de kinderen (interactief) voor en ondernemen allerlei taalactiviteiten.

Vliegende Bieb

Voor wie fysiek zelf niet in staat is een bezoek aan DOK te brengen, bezorgen vrijwilligers van DOK boeken en andere materialen op afspraak aan huis.


Gert Jansen

Gert is sinds kort met pensioen. Hij werkte jaren als analist bij de politie. Nu is hij 'Taalmaat' van een vluchteling uit Irak.

Linda Paap

Linda heeft een fulltime baan. Daarnaast brengt ze, als vrijwilliger, af en toe boeken naar een oudere dame.

Arie Boer

Arie stond jaren voor de klas. Sinds een paar jaar zet hij zijn ervaring in als taalvrijwilliger bij DOK.


veelgestelde vragen

Behoort taalonderwijs niet tot het takenpakket van school?

De kinderen die doorverwezen worden naar Taalvisite kunnen hun achterstand zonder extra begeleiding niet meer inhalen. Bovendien is, door allerlei bezuinigingen in het onderwijs, individuele begeleiding onder schooltijd bijna niet meer mogelijk. DOK is voor de scholen een ondersteunende partner in het lees- en taalonderwijs.

In Nederland leert iedereen toch lezen en schrijven?

In Nederland is 10% van de bevolking laaggeletterd. Dit zijn 1,5 miljoen inwoners waarvan 1 miljoen autochtone Nederlanders zijn. Ook betreft het niet alleen oudere mensen, 15% van jongeren in de leeftijd van 15-25 jaar is functioneel laaggeletterd.

Is het erg als je niet goed leert lezen?

Als lezen moeilijk is, word je beperkt in je dagelijks leven. Op school is taal voor alle vakken essentieel: zonder goede leesvaardigheid kun je moeilijk nieuwe informatie leren of opdrachten goed uitvoeren. Ook na school blijft taal en leesvaardigheid belangrijk, bijvoorbeeld bij het schrijven van (sollicitatie)brieven, het doen van een belastingaangifte, communiceren via e-mail, het volgen van het nieuws, informatie zoeken op internet enzovoorts.

Hoe meld ik mij aan als vrijwilliger?

We zoeken per taalproject naar enthousiaste en betrokken vrijwilligers. Regelmatig zetten we vacatures open die je op deze vrijwilligerspagina en op de projectpagina zelf kunt terugvinden. Door het aanmeldformulier in te vullen en in te sturen, meld je je aan.

Wat mag ik verwachten als vrijwilliger?

Wij zijn trots op onze vrijwilligers en vinden het belangrijk dat je goed onderlegd en met plezier aan de slag gaat. Regelmatig organiseren we daarom interessante en gezellige bijeenkomsten en praktische trainingen. De coördinatoren van de verschillende taalprojecten staan voor je klaar als je behoefte hebt aan wat extra coaching. Bovendien ben je als vaste vrijwilliger gratis lid van DOK en krijg je 10% korting.