Kinderjury


hoe kan ik stemmen?

Welk boek moet volgens jou de Kinderjuryprijs winnen? Tijdens de landelijke stemweek, van 10 t/m 17 mei, kun je jouw stem uitbrengen. Je mag op maximaal drie titels stemmen.

Stemmen kan bij DOK, maar ook online. Stem je bij DOK, dan maak je kans op een cadeau. We verloten namelijk 4 boeken aan kinderen die bij ons hebben gestemd.

De winnende boeken worden op woensdag 23 juni 2021 bekendgemaakt.

op welke boeken kan je stemmen?

Alle boeken voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar die zijn verschenen in 2020 doen mee. Dat kunnen verhalen zijn, prentenboeken, gedichtenbundels of informatieve boeken.

Deze boeken kun je herkennen aan het logo van de Kinderjury 2021 in het boek of op de rug van het boek.

Kom zoeken in de kasten bij DOK of bekijk de Kinderjury Tiplijst!


15 minuten lezen

Lezen. Hoe vaker je het doet hoe leuker het wordt! En dat hoeft echt geen uren achter elkaar te zijn. Met een kwartiertje lezen per dag lees je wel 1.146.000 woorden per jaar!
Zo leer je veel nieuwe woorden en kom je meer te weten over de wereld om je heen.

Vind je ​alleen lezen ongezellig? Dan lezen wij toch lekker met je mee! Zet gewoon een van de DOK 15 minuten lezen video's op.

deel je boekentips

Heb jij een goed boek gelezen? Deel dan je boekentip met andere kinderen.
Dit kan je op je eigen creatieve manier doen of je gebruikt ons boekentip-blad. Print ‘m zelf uit of vul ‘m in bij DOK. Wij hangen alle tips op zodat iedereen een goed boek kan vinden om mee naar huis te nemen.boekentips van DOK

Een soort vonk

Een prachtig, meeslepend en ook grappig geschreven boek over neuro-diversiteit. Leef mee met Addie, een autistisch meisje. Zij wordt raar aangekeken door mensen die haar anders vinden...En heeft behoorlijk wat aanvaringen met haar schooljuf mevrouw Murphy. 

Timur

Timur maakt alles mee wat een groep 8-er meemaakt: musical, schoolkamp, vrienden, vijanden, gepest worden, irritant zusje en broertje. Niet anders dan andere kinderen uit groep 8, behalve dan dat hij af en toe apart les krijgt en altijd blij is. Timur heeft namelijk het syndroom van Down. Timur en zijn klasgenoten leren zien dat iedereen zijn eigen problemen heeft en dat je die beter kunt begrijpen door elkaar te helpen en elkaar echt te zien. Ontroerend geschreven, leest lekker…! 

Miauw, miauw, miauw!

Ben jij ook zo gek op katten? Dan is dit een boek voor jou. Het staat vol met leuke, gekke gedichtjes en versjes op rijm. Misschien ken je er al een paar, want van sommige gedichtjes zijn liedjes gemaakt. Wat dacht je van De kat van ome Willem? De grappige tekeningen zijn maken het boek extra leuk. 


Doen, durven of waarheid

Door wat er in de zomervakantie is gebeurd zijn Victor en Alisya absoluut geen vrienden meer. En als blijkt dat Alisya betrokken is bij criminele zaken, wil Victor wraak. Hij zal bewijzen dat Alisya niet deugt. Ben je al nieuwsgierig geworden? Niets is wat het lijkt en of Victor wel gelijk heeft… dat is nog maar de vraag. Eén ding is zeker, hij is iets op het spoor. 

Zo bescherm je onze planeet

Een mooi getekend flapjesboek vol met feitjes en tips voor de aardeliefhebber! Wat een gek woord... Aardeliefhebber? Ja! Dit boek staat vol met info over dingen die wij doen die onze planeet niet liefhebben! Ontdek ik dit boek wat er fout is gegaan en hoe we het beter kunnen aanpakken. Want dát is het belangrijkste, jij kan onze planeet helpen! 

Lockdown met loempia's

Nederland is in ‘lockdown’. Winkels dicht, supermarkten leeg, niet meer bij je grootouders op bezoek en je school sluit ook steeds! Alles is anders, soms is dat even leuk en soms is dat vervelend. Thuis les proberen te volgen met half-werkende Zoom gesprekken, je thuiswerkende ouders die je moeten helpen met huiswerk maar er zelf ook geen fluit van begrijpen, je kent het vast. Dit boek gaat over een leerling uit groep 8 die de hilarische en ontroerende gebeurtenissen van 2020 op een rijtje zet. Het zit vol met actuele, humoristische en herkenbare verhaaltjes uit deze gekke tijd.  
Hoe anders was alles bij jou tijdens de lockdown? 


De mooiste Jubelientjes

In de mooiste Jubelientjes staan veertig verhalen over het meisje Jubelientje, haar vriendje Dirk-Jan en haar leuke oma. 

Dader op het spoor deel 1: De juwelendief

Alex wil helemaal niet met zijn oom Ben mee op treinreis naar Schotland en terug. Hij blijft veel liever bij zijn moeder, die heel binnenkort een baby krijgt, en bovendien: treinen zijn saai. Of toch niet? Al snel blijkt dat er steeds meer dure juwelen gestolen worden en dat er, naast Alex, nóg een verstekeling aan boord is. Zou zij de juwelendief zijn? Alex gaat op onderzoek… 

Rotkat

Janneke Schotveld (die van Superjuffie) en Milja Praagman (die van Nog 100 nachtjes slapen) maakten samen dit boek. Het gaat over straatkat Rotkat, die samen met zijn vriend Mohammed en soms vriendin poes Mimi (als haar baasje haar naar buiten laat) van alles beleeft op straat. Ze helpen kinderen oversteken en stelen vissen bij de viskraam. Maar het blijft oppassen voor Ad, de Kattenvanger… 


Ontsnapt! Theaterlezen over toen

Speciaal voor de Kinderboekenweek geschreven: een theaterleesboek over geschiedenis. Op de voorkant van het boek zie je Hugo de Groot ontsnappen uit Slot Loevestein in zijn boekenkist; ín het boek lees je precies hoe dat gegaan is.  De verhaaltjes en moppen in het boek zijn geschreven als een toneelscript en bedoeld om hardop te lezen. Met zijn tweeën, drieën of vieren laat je allerlei gebeurtenissen uit de Nederlandse geschiedenis (van mammoetjacht tot de eerste televisie) tot leven komen.

Hoe ik de vissen leerde vliegen

Ulf is bij Opa aan het logeren. Er moet van alles gebeuren maar daar heeft Ulf niet veel zin in. Liever hangt hij een beetje rond en vangt hommels. Dan is opa er klaar mee en zet Ulf aan het werk. Want hoe denkt hij immers dat je anders te eten krijgt. Het is namelijk niet zo dat de vissen vanzelf op je bord vliegen.....

Dan komt ook de andere opa van Ulf op visite en verzinnen ze een manier waarop er toch ineens zomaar vissen (gezouten, schoongemaakt en wel ) op je bord vliegen.

Gevonden

In dit verhaal leer je Frietje kennen. Eigenlijk heet ze Frida maar iedereen noemt haar Frietje.

Frietjes is het soort meisje dat alles wil verzorgen wat ze vind , zwerfhonden,
schilpadden, manke duiven. En als ze op een dag van school naar huis fietst
ziet ze een man staan midden op de weg. Hij ziet er net zo verloren uit als de dieren ze wel eens naar huis heeft meegenomen. Zou ze hem hier achterlaten? Of neemt ze hem toch mee.........


Rozie de eenhoorn die kan vliegen

Wie houdt er nou niet van roze eenhoorns die kunnen vliegen en toveren? Rozie is zo’n eenhoorn. Soms wil het met dat toveren nog niet zo lukken maar als er drie gemene trollen op het pad van Rozie en haar vriendjes verschijnen moet Rozie iets verzinnen. Zal ze haar vrienden kunnen redden?

Hartjes & bommen

Stijn en Meral willen beiden een meet en greet winnen met een populaire vlogger. Ze proberen allebei zoveel mogelijk likes te krijgen. Het is een nek-aan-nekrace, totdat er een nieuwe concurrent bijkomt. 

Het boek volgt het verhaal van Stijn en Meral, de blauwe hoofdstukken beschrijven het verhaal van Stijn deze worden afgewisseld door roze hoofdstukken waarin het verhaal van Meral wordt verteld.