gastlenen

Met bijna alle abonnementen van DOK kun je lenen bij alle openbare bibliotheken in Nederland. Je hebt een geldig lidmaatschap nodig (niet verlopen, geblokkeerd of opgezegd) en een abonnement dat gastlenen toestaat. Hiermee sluit je bij een bibliotheek buiten Delft een gastleenlidmaatschap af. Omgekeerd kunnen leden van bibliotheken buiten Delft een gastleenlidmaatschap afsluiten bij DOK. Als je ingeschreven staat als inwoner van Delft kun je bij DOK geen gastleenlidmaatschap afsluiten.

De volgende van onze abonnementen staan gastlenen bij andere bibliotheken toe:

  • Jeugd
  • Compleet
  • Plus
  • Vrijwilligersabonnementen

De volgende van onze abonnementen staan gastlenen bij andere bibliotheken niet toe:

  • Kort
  • Jongvolwassenen
  • Budget
  • Digitaal

Bij inschrijving door middel van gastlenen ga je akkoord met de leenvoorwaarden (te-laat-geld, leentermijn, verlengen, reserveren etc.) van de andere, betreffende bibliotheek. Voor gastleners die bij ons komen lenen, gelden de leenvoorwaarden van een Budgetabonnement.

Hoe vraag ik gastlenen aan?


Neem bij je eerste bezoek aan de gastbibliotheek een geldig identiteitsbewijs en je bibliotheekpas van je eigen bibliotheek mee. Ga ermee naar de informatiebalie. De medewerker controleert je pas op geldigheid en vraagt om een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart of rijbewijs). Als dit in orde is, wordt een bibliotheekpas van de gastbibliotheek voor je aangemaakt. Hiermee kun je meteen materialen lenen.

Mag ik in meerdere bibliotheken gastlenen?


Ja, je mag in meer gastbibliotheken gastlenen. Je moet je voor gastlenen wel bij het eerste bezoek aan elke gastbibliotheek apart inschrijven.  

Wat kost het inschrijven van gastlenen?


In principe is gastlenen gratis. Sommige bibliotheken vragen voor een nieuwe pas inschrijfgeld (veelal is dat een paar euro).

Wat kost het lenen met gastlenen?


Veel materialen kun je gratis lenen. Voor sommige materialen kan een bedrag per uitlening gelden. Dit hangt af van de uitleenvoorwaarden van de gastbibliotheek.

Hoeveel boeken kan ik lenen met mijn gastlidmaatschap?


Daarvoor ga je naar de website van je gastbibliotheek en kijk je naar Abonnementen of Leenvoorwaarden. Het aantal staat los van het aantal dat je in je thuisbibliotheek mag lenen. Voor gastleners die bij DOK Delft komen lenen, gelden de leenvoorwaarden van een DOK Budget abonnement.

Mag ik boeken die ik in een gastbibliotheek heb geleend, inleveren bij mijn eigen bibliotheek? En andersom?


Dit is nog niet mogelijk, je moet de geleende materialen inleveren bij de bibliotheek waar je ze hebt geleend.

Ik ben te laat met inleveren bij de gastbibliotheek. Wat moet ik nu doen?


Lever je boeken of andere materialen zo snel mogelijk in bij de gastbibliotheek. De hoogte van het te-laat-geld hangt af van de voorwaarden van de gastbibliotheek.

Hoe kan ik gastlenen opzeggen?


Ga met je bibliotheekpas van de gastbibliotheek naar de balie van de gastbibliotheek. De medewerker kan de mogelijkheid tot gastlenen stopzetten. Voorwaarde is dat je alle geleende materialen hebt teruggebracht en er geen boetes open staan.

Ik heb een vraag over gastlenen. Waar kan ik terecht?


Met vragen en klachten kun je bij elke bibliotheek terecht, ook bij DOK Delft. Vind hier onze contactgegevens, we helpen je graag verder!