Living Library

Kom naar de Living Library

Wanneer had jij voor het laatst een écht goed gesprek met iemand die je nog niet kende? Een gesprek dat je aan het denken zet of dat je kijk op de wereld even verandert? Dat kan zomaar gebeuren tijdens de Living Library bij DOK, de bibliotheek van Delft. Bij deze bijzondere avond leen je geen boek van papier, maar een mens van vlees en bloed – iemand met een uniek verhaal dat hij of zij graag met jou deelt. Door gewoon met elkaar in gesprek te gaan, leer je de wereld zien door de ogen van een ander.


Quotes van boektitels Living Library 10 mei

Joods

Joods "Stereotyperende beeldvorming over Jodendom en Joden maken dat ik soms te maken heb met vooroordelen. De Tweede Wereldoorlog heeft een gevoel van onveiligheid achtergelaten, ook in mijn familiegeschiedenis is dit nog steeds voelbaar."

Leven met PTSS

Leven met PTSS "Schiet de gedachte aan een veteraan door je hoofd bij het lezen van het woord PTSS? Ook andere mensen dragen het met zich mee. Aan de buitenkant zie je niet dat een kennis, collega of buurvrouw met PTSS worstelt."

Transgender vrouw

Transgender vrouw "Voor ik uit de kast kwam, was ik soms zo ziek van de stress dat ik met mijn jas nog aan naar bed ging als ik thuiskwam. Tegenwoordig heb ik veel vaker dat ik lastig gevallen of raar behandeld wordt, maar is het leven wel dragelijker."

Een internationaal concept

De Living Library is een beproefd concept van Deense oorsprong, dat mensen met elkaar in contact brengt om zo vooroordelen te onderzoeken en tegen te gaan. Net als in een gewone bibliotheek waar boeken toegang geven tot onbekende werelden, biedt de Living Library bezoekers ook de mogelijkheid in de belevingswereld van een ander te stappen. Op een hele simpele manier: door onbevangen met elkaar in gesprek te gaan.

meer over de Living Library

Zo werkt het

Wil je in gesprek met een Levend Boek? Zo werkt het:

  • Kom naar een van de Living Library's bij DOK. We organiseren er verschillende per jaar.
  • Bekijk bij de balie de catalogus met daarin de beschikbare Levende Boeken. Aan de titel zie je met welk vooroordeel of stigma het Levende Boek te maken heeft. Bijvoorbeeld 'depressief', of 'moslima'.
  • Je geeft aan met wie je een gesprek wilt aangaan. Jij en het boek mogen elkaar alles vragen.
  • De baliemedewerker brengt jou en je gesprekspartner met elkaar in contact en legt de spelregels uit. 

De gesprekken duren maximaal 20 minuten. De aanwezige vrijwilligers zorgen voor een veilige omgeving waarin iedereen zich prettig voelt. De vrijwilliger let ook op de tijd, kort voor het einde van de 20 minuten komt deze vragen om het gesprek af te ronden.

de werkwijze