Black Barbies in de bieb

Gepubliceerd op: 14 maart 2024 14:53

Kinderboekenmaker, kunstenaar en verzamelaar Mylo Freeman is beroemd door haar unieke Black Barbie-collectie en de kinderboeken over onder andere Prinses Arabella, die in veel talen vertaald zijn. De meest prachtige Black Barbies uit haar collectie zijn nu te zien bij DOK in OPEN.

Barbies zijn er niet alleen met stereotype lang blond haar. Ze kunnen ook gerust een afrokapsel hebben, bewijst de tentoonstelling van Mylo Freeman bij DOK in OPEN. Freeman is niet alleen kinderboekenschrijfster en illustratrice, ze verzamelt ook donkere Barbies: ze heeft er ruim honderd. Freeman is zelf donker en groeide op in een witte omgeving. Het maakt haar blij om al die verschillende donkere gezichtjes met prachtige oude kleertjes en mooie kapsels te zien. Als kind heeft ze dat rolmodel gemist.

Mylo Freeman

Mylo Freeman groeide op in Den Haag en studeerde af aan de Rietveld Academie. Ze heeft ruim zestig kinderboeken op haar naam staan, waaronder de reeks over prinses Arabella, die wereldwijd wordt uitgegeven.

Prinses Arabella

Ook prinses Arabella, de hoofdpersoon in veel van Milo's boeken is donker. Het karakter prinses Arabella is ontstaan nadat Freeman hoort over een Surinaams meisje dat ervan overtuigd was dat prinsessen altijd wit en blond zijn. Het meisje vond zichzelf niet geschikt om de rol van prinses te spelen in het schooltoneelstuk. ‘Er bestaan toch helemaal geen zwarte prinsesjes?’ was haar antwoord. Freeman besloot daar verandering in te brengen. Er moest een prentenboek komen over een zwart prinsesje. Met haar prentenboeken - waarin de hoofdpersonen vaak kinderen van kleur zijn -  wil Freeman zorgen voor meer diversiteit. 

Black Barbie Tentoonstelling

De Black Barbies shinen tot eind april bij DOK in OPEN in hun mooiste outfits.

Kom naar de workshop en speelmiddag

Op woensdag 17 april komt Mylo naar DOK in OPEN voor een superleuke workshop, en op woensdag 24 april is er bij DOK Voorhof een Barbie-speelmiddag.

Bekijk de Barbie-activiteiten