Boekentips kerst 2022

Gepubliceerd op: 21 december 2022 10:26

Boekentips kerst 2022

Wat ga jij lezen deze kerst? Ga je voor een echt kerstboek, een winterse thriller of liever een hartverwarmend verhaal? Wij zetten onze boekentips op een rijtje! Bekijk onze aanraders per leeftijdscategorie hieronder, of kom langs bij een van onze vestigingen om inspiratie op te doen!

Volwassenen

 • Samuel Bjørk Sneeuwwit

  Als in een buitenwijk van Oslo de lijken van twee 11-jarige jongens worden aangetroffen, onderzoekt het team van Holger Munch de zaak.

  Gedrukt boek

 • Stephen King Fairy tale

  Een jongen sluit een vriendschap met een kluizenaar en zijn hond. Na de dood van de kluizenaar vindt hij een cassettebandje met een ongelofelijke boodschap en ontdekt hij een poort naar een verborgen wereld.

  Gedrukt boek

 • Charlie Mackesy De jongen, de mol, de vos en het paard

  Een jongen reist door de wildernis en sluit vriendschap met een mol, een vos en een paard. Ze voeren mooie gesprekken over van alles. Ook over taartjes eten. Ze ontdekken dat iedereen soms pijn heeft, bang is of verdrietig, maar dat het helpt als je dat samen bent. Poëtisch beeldverhaal met deels gekleurde aquareltekeningen en handgeschreven tekst....

  Gedrukt boek

Jeugd 0-6 jaar

 • Pauline Baartmans, Leny van Grootel Kerst bij Muis

  Tien verhaaltjes over Muis en zijn knuffel Beer. Ze maken het huis gezellig, spelen in de sneeuw en vieren kerstfeest. Vierkant prentenboek met zachtgekleurde tekeningen en tekst op rijm. Vanaf ca. 2 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marieke Van Hooff Mol viert kerst

  Mol heeft zijn vrienden uitgenodigd om bij hem thuis het kerstfeest te vieren. Hij heeft het heel druk met de voorbereidingen, maar er gaat van alles mis. Maar dat geeft niets, want zijn vrienden staan klaar om te helpen. Klein vierkant prentenboek met eenvoudige kleurenillustraties en tekst op rijm. Vanaf ca. 3 jaar.

  Gedrukt boek

Jeugd 6-9 jaar

 • Hanneke de Zoete De Zoete Zusjes vieren kerst

  De Zoete Zusjes Saar (9) en Janna (6) zijn druk bezig met de voorbereidingen voor het kerstfeest. Ze kiezen een mooie kerstboom uit, luisteren naar een kerstverhaal, maken een hele grote sneeuwpop en gaan met hun slee de heuvel af. Elf korte (voorlees)verhalen met kleurenillustraties. Voorlezen vanaf ca. 5 jaar, zelf lezen vanaf ca. 8 jaar.

  Gedrukt boek

 • Astrid Lindgren Pippi en de dansende kerstboom

  De avond voor Kerstmis zijn Pelle, Bosse en de kleine Inga helemaal alleen. Ze zijn verdrietig, want ze hebben geen cadeaus, lekker eten en zelfs geen kerstboom. Gelukkig schiet Pippi Langkous hen te hulp, zal het toch een leuke kerst worden? Vierkant prentenboek met kleurige illustraties. Vanaf ca. 4 jaar.

  Gedrukt boek

 • Matt Haig Een jongen met de naam Kerstmis

  De vader van Kerstmis moet voor de koning op zoek naar het elfendorp in het noorden van Finland. Kerstmis gaat hem achterna en vindt het dorp. Dan blijkt dat een van de elfjes is ontvoerd. Vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

Jeugd 9-14 jaar

 • Guy Jones De ijstuin

  Jess (12) is allergisch voor zonlicht en leeft in totaal isolement. In het ziekenhuis praat ze veel tegen een jongen in coma. Op een nacht ontdekt Jess een mysterieuze tuin, waar zij geen last heeft van haar ziekte. Maar er is daar nog iemand. Wat is er met die jongen aan de hand? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Jeff Kinney Vet koel

  Er ligt een dik pak sneeuw. De buurt waar Bram woont, verandert in een slagveld met echte sneeuwforten en sneeuwballengevechten. Bram en zijn vriend Theo moeten hun weg vinden tussen verbonden, verraad en oorlogvoerende bendes. Dagboek met veel grappige cartoons. Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Ben Guterson De geheimen van Winterhuis Hotel

  Elizabeth is blij, want ze mag voorgoed bij haar grootvader in het Winterhuis Hotel gaan wonen. Het hotel kent nog steeds veel mysteries, geheime gangen en magische objecten. Zal ze er toch een rustig, normaal verblijf krijgen? Vanaf ca. 10 jaar.

  Gedrukt boek

 • Geronimo Stilton Een magische kerst

  Geronimo, Thea en Klem moeten van opa Wervelwind doorwerken op kerstavond. Dan verschijnen er ineens twee elfjes van de Kerstman die hen meenemen op een muisenissige reis naar de Noordpool. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

  Gedrukt boek

Young adult

 • Anna Woltz Honderd uur nacht

  Emilia (14, ik-figuur) vliegt stiekem naar New York. Als ze daar aankomt, blijkt er een orkaan onderweg te zijn. Emilia sluit vriendschap met drie kinderen en samen proberen ze de storm te overleven. Vanaf ca. 12 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marissa Meyer Winter

  Winter (17) is verliefd op de knappe paleiswacht Jacin. Maar haar boosaardige stiefmoeder Levana wil van Winter af en gebruikt Jacin om haar wrede plan uit te voeren. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Melissa Albert Hazelwoud

  De oma van Alice (17, ik-figuur) is een beroemde auteur van duistere sprookjes die spelen in Hazelwoud. Als de moeder van Alice wordt ontvoerd door een man uit de sprookjes van haar oma, moet ze naar het gevaarlijke Hazelwoud om haar moeder te redden. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Katherine Arden Het meisje in de toren

  Na de dood van haar vader verkleedt de Russische Vasya zich als man. Op haar magische paard trekt ze naar Moskou, onder bescherming van winterkoning Morozko. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek

 • Marieke Nijkamp Voor ik je loslaat

  Corey (17, ik-figuur) is naar Canada verhuisd. Ze heeft haar hartsvriendin Kyra eenzaam moeten achterlaten. Als ze hoort dat haar vriendin verdronken is, wil ze uitzoeken wat er is gebeurd. Maar ze krijgt het hele dorp tegen haar. Vanaf ca. 15 jaar.

  Gedrukt boek