DOK helpt meiden en vrouwen met gratis menstruatieproducten! 

Gepubliceerd op: 28 mei 2024 16:00

Vanaf nu is Delft niet één maar twee MUP's (Menstruatie Producten Uitgiftenpunt) rijker. Het initiatief hiervoor is genomen door Ginny, de eigenaresse van Kinki Kappers Delft. Zij, en een aantal andere ondernemers bespraken menstruatieproducten eigenlijk gratis te verkrijgen zouden moeten zijn voor vrouwen die dit niet zelf kunnen betalen. Want 1 op de 10 vrouwen en meisjes in Nederland hebben simpelweg niet genoeg geld om iedere maand tampons of maandverband te kopen.

Uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten

Daar moet - in elk geval in Delft - een einde aan komen. Samen met de gemeente Delft bedacht Ginny de ideale locatie voor een uitgiftepunt voor gratis menstruatieproducten: OPEN Delft aan het Vesteplein. Ze haalde €500 op bij Delftse ondernemers en kon zo het MUP in OPEN opstarten. Hier kun je vanaf nu gewoon binnenlopen (in het centrum zelfs tot 23 uur 's avonds!) en zelf pakken wat je nodig hebt uit de speciaal ingerichte kastjes. Bij DOK in OPEN vind je de producten op de begane grond, in de kast waar ook de tijdschriften staan (achter de lange, hoge tafel in het horeca-gedeelte).

Via de uitgiftepunten worden maandverband en tampons verstrekt aan jonge meiden en vrouwen. De menstruatieproducten voor de Delftse MUP's worden geleverd door het Armoedefonds. 'Hygiëne moet geen luxe zijn' zegt woordvoerder Penny van Laarhoven van het Armoedefonds. Sinds het Armoedefonds is gestart met de actie is er al veel steun gekomen van mensen en organisaties. Vrouwen halen hun toiletkastjes leeg en sturen de producten op die ze niet meer gebruiken, er worden menstruatieproducten gekocht en ingezameld.

Ook DOK Voorhof is sinds kort een uitgiftepunt. Hier vind je de producten op het toilet.

Openingstijden DOK

Zoek een MUP bij jou in de buurt