DOK presenteert plan voor de toekomst

Gepubliceerd op: 11 december 2023 16:28

'Iedereen kan groeien'. Dat is de titel van het plan voor de toekomst van DOK, de bibliotheek van Delft. Dit plan werd vandaag in het leescafé van DOK in OPEN gepresenteerd aan de medewerkers van DOK en de gemeente Delft, vertegenwoordigd door drie wethouders.

Een schatkist vol ideeën

Het Meerjarenbeleidsplan van DOK is gevuld met ideeën vanuit heel Delft. Medewerkers van DOK, vrijwilligers, het onderwijs, de cultuursector, jeugdambassadeurs, de gemeente Delft en vele anderen hebben meegedacht over de bibliotheek van de toekomst. De DOKbox, een knalroze koffer, stond symbool voor deze schatkist vol ideeën. Met de voorwerpen en verhalen uit deze kist als inspiratie werden het hele jaar mooie gesprekken gevoerd die uiteindelijk tot concrete doelen leidden. En die uitkomsten staan nu in het nieuwe Meerjarenbeleidsplan van DOK.

Meerjarenbeleidsplan 2024-2027

DOK wil de komende jaren groeien tot dé plek waar alle Delftenaren graag komen en waar ze zich kunnen ontwikkelen in dát waar hun hart sneller van gaat kloppen. En omdat dit allemaal begint met plezier in lezen is dat wat bij DOK voorop staat: Leesplezier brengen in heel Delft. Hiervoor wordt onder andere een leesoffensief gestart samen met het Delftse onderwijs.

Yuri Matteman, directeur-bestuurder, is trots op het nieuwe plan: ‘Niet iedereen heeft dezelfde kansen om zich te ontwikkelen, daarom wil DOK er voor iedere Delftenaar zijn nu en in de toekomst.”

Inspiratie cadeau

Om ervoor te zorgen dat de DOKbox na de presentatie aan de gemeente niet vergeten wordt kregen drie Delftse wethouders elk een voorwerp uitgereikt dat symbool staat voor een onderdeel van het Meerjarenbeleidsplan. Wethouder van Vliet kreeg een blauw hart, dat symbool staat voor de bibliotheek als kloppend hart van de samenleving. Wethouder Gooijer kreeg een geel tandwiel, wat de motor achter een leven lang ontwikkelen verbeeldt en wethouder Schrederhof kreeg een boek, omdat plezier in lezen de basis is om mee te doen in de samenleving.

15 minuten lezen per dag

Taalontwikkeling, inlevingsvermogen, fantasie... Lezen stimuleert dat allemaal. 15 minuten per dag is al genoeg. Ook directeur Yuri Matteman is daarvan overtuigd. Daarom start hij vanaf nu, samen met adjunct-directeur Kevin de Kok, de werkdag met 15 minuten lezen uit een boek uit eigen bibliotheek. En hij moedigt alle DOK-collega's en de gemeente Delft aan om mee te doen. 15 minuten ontspanning en ontwikkeling per dag, wie wil dat nu niet!

Inspireren tot ontwikkeling

DOK blijft inspireren tot ontwikkeling. Kom langs in een van onze vestigingen, we leren je graag kennen. Deel je idee over de bibliotheek van de toekomst op dok.info/dokbox. Daar vind je ook het complete Meerjarenbeleidsplan en inspirerende video's.

Meer over het Meerjarenbeleidsplan