Kansengelijkheid in het onderwijs

Gepubliceerd op: 16 februari 2022 17:04

Als scholen en aanbieders op het gebied van natuur, cultuur, wetenschap, sport en techniek beter samenwerken, kunnen alle kinderen en jongeren dichtbij huis hun talenten ontwikkelen. Dat vinden Yuri Matteman (directeur-bestuurder van DOK) en Sanne Scholten (directeur-bestuurder van Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst - LKCA).

Leren op school én om de hoek

Yuri en Sanne: 'Kansenongelijkheid is een groot probleem in Nederland. En met investeren in het onderwijs alléén los je dat niet op. Er wordt te veel van uitgegaan dat leren vooral iets is wat je op school doet. Het wordt tijd dat we talentontwikkeling van de jeugd in de vrije tijd (weer) als publieke verantwoordelijkheid gaan zien.' 

Samen roepen zij het nieuwe kabinet én de nieuwe gemeentebesturen op om te investeren in leren buiten school. In zogenaamde leerecosystemen, waarin onderwijsinstellingen, gemeenten en organisaties zoals bibliotheken, musea, sportclubs en kunstencentra actief samenwerken zodat alle jonge mensen hun passies en talenten kunnen ontdekken en verdiepen.

Dan krijg je een systeem waarbij leren verweven zit in alles wat je doet. En dat zorgt ervoor dat kinderen binnen en buiten school gelijke kansen krijgen om zich te ontwikkelen tot zelfstandige, creatief denkende mensen. Wanneer we samen de handen ineenslaan kan ieder kind de kans krijgen die het verdient.

Op 16 maart stemmen we voor een nieuwe Delftse gemeenteraad. Hét moment om hier in de politiek aandacht voor te vragen. En wist je al dat DOK in OPEN stemlocatie is?

Lees meer