Kick-off Rijke Leerdag Delft-West

Op 2 april vierden we de aftrap van de Rijke Leerdag in Delft-West. Want scholen en instellingen zijn begonnen met het ontwikkelen van een rijke leerdag: een groeiend fijnmazig netwerk dat we met elkaar opzetten en dat kinderen en jongeren kansen biedt om talenten en interesses te ontdekken en ontwikkelen. Deze bijeenkomst was speciaal voor scholen en lokale aanbieders van activiteiten. Het werd een energieke middag vol enthousiaste deelnemers, bezielde sprekers en interessante werksessies.
‘Een school die deuren opent’, zo introduceerde Janneke Baken (Afdelingshoofd DOK Kunst en Cultuur) Pro Grotius, waar we te gast waren. Deze school werkt sinds dit schooljaar aan een verrijkte leerdag. De deuren werden nu geopend voor alle deelnemers aan de kick-off: professionals van scholen, sport, natuur, techniek, kunst en cultuur en van de gemeente Delft die willen bijdragen aan ontwikkelmogelijkheden voor kinderen en jongeren in Delft-West. De Rijke Leerdag is onderdeel van de Regio Deal voor Delft-West, en daarmee werken DOK, Cultuurhuis, Haaglanden Beweegt en vele andere partners en scholen in Delft-West aan een verbinding van binnenschool met buitenschool en andersom!
De sprekers
Yuri Matteman (directeur-bestuurder DOK) vroeg aan Joëlle Gooijer (wethouder Jeugd en Onderwijs, Ouderen en Armoede in Delft) ‘Wat gun je de kinderen en jongeren in Delft West?’ ‘Een plek waar ze hun talenten kunnen ontwikkelen, elkaar kunnen ontmoeten en waar ze kunnen ontdekken wat ze kunnen bijdragen aan de samenleving,’ vertelde Joëlle. ‘We hebben het over passies, interesses en talenten,’ ging Yuri verder, ‘we willen jonge mensen de mogelijkheid geven om die te ontdekken en te verdiepen. Op plekken waar ze zich welkom en veilig voelen. We willen een bloeiend leersysteem ontwikkelen met elkaar, met wegwijzers. Dat zijn bijvoorbeeld mensen die je helpen om je weg te vinden. Die verbindingen zijn er morgen nog niet, maar we gaan er onderzoekend aan werken, binnen-, na- en buitenschools, met elkaar.’
Marianne Mink (directeur Monseigneur Bekkersschool) is een echte pionier, vertelde Janneke Baken. De gemeente Delft stelde DOK een paar jaar geleden subsidie beschikbaar om ontwikkelend onderzoek te doen: hoe kun je kunstlessen beter bereikbaar maken voor leerlingen voor wie zulke kunstlessen niet vanzelfsprekend zijn? Marianne Mink besloot dat haar school graag aan dat onderzoek (Cultuureducatie van Binnen naar Buiten) meedeed. Daaropvolgend deed de school mee aan School en Omgeving en zat ze samen met DOK en Haaglanden Beweegt in een coalitie. ‘Kinderen op onze school verdienen dezelfde kansen als bijvoorbeeld mijn eigen kinderen,’ vertelt ze. En wat zag ze gebeuren? ‘Wat de kinderen in de kunstlessen deden, namen ze mee naar andere lessen. Ik zag ook dat de sociale vaardigheden van de kinderen die meededen, verbeterden. En kinderen die eerst niet wilden meedoen, zagen hoe leuk anderen het vonden en kwamen vragen: ‘Juf, mag ik toch ook nog meedoen?’ Ik zag leerlingen die op een veilige plek waren, minder op straat rondhingen. En ik zag dat ook ouders zagen: ‘Dit brengt mijn kinderen iets!’’
Sanne Scholten (directeur PO-raad) was een paar jaar geleden nog directeur van het Landelijk Kenniscentrum Cultuureducatie Amateurkunst (LKCA). Zij vertelt: ‘Bij de LKCA stond ik al jaren aan de poort te bonken met de boodschap ‘Laat onderwijs meer zijn dan alleen taal en rekenen’. Nu zet ik mij daar ook voor in via de PO-raad, maar ik besef wel hoe lastig het is om de brede ontwikkeling te omschrijven en de kwaliteit ervan te bewaken.’ Wat vindt zij belangrijk bij de ontwikkeling van leerecosystemen zoals het programma Rijke Leerdag ambieert? ‘Een paar dingen: scholen kunnen niet alles zelf, ze hebben partners nodig. Zorg dat je met elkaar werkt aan lange lijnen, waarvoor je verschillende subsidiepotjes aanspreekt. Dan kijk je echt over de jaren heen. Ik zie dat jullie hier al slim combineren, fijn is dat!’
Interactieve sessie ‘leerecologische bril’
In twee sessies gingen deelnemers zelf aan de slag. In de sessie ‘De leerecologische bril en de drie P’s’ onderzochten deelnemers hun eigen jeugdervaringen met kunst en cultuur. Daarbij keken ze naar de drie P’s: de personen die hen beïnvloed hebben, de plekken waar ze kwamen of juist niet kwamen, en het perspectief dat ze hadden op hun leven. Welke mensen had ik om me heen? Welke kansen kreeg ik wel en niet? ‘Musical groep 7, meedoen met de regionale competitie voor basisscholen’ was bijvoorbeeld voor een van de deelnemers een ‘opstapje’. Voor een andere deelnemer stopte de ontwikkeling in kunst en cultuur zodra zij voelde dat de nadruk van pleziergericht verschoof naar prestatiegericht. Bij het afsluiten van de sessie hoorden we deze mooie uitspraak: ‘Ik besef door deze oefeningen heel sterk hoe groot de invloed is van je nest en je omgeving’.
Interactieve sessie ‘samenwerken’
De andere sessie stond in het teken van samenwerken. In kleine groepen, verdeeld over de disciplines kunst, cultuur, sport, natuur en techniek, gingen betrokken deelnemers van scholen en organisaties in gesprek over toekomstig aanbod. Onder begeleiding van een tafelleider werden stappen uit een activiteitenwiel gebruikt om tot gedachten en ideeën te komen over wat we de leerlingen uit Delft-West graag willen laten ervaren. Deze nieuwe creatieve ruimte leverde veel energie en inzichten op. Het smaakt naar meer. Naar meer met elkaar aan tafel zitten om de verbindingen tussen de scholen en het culturele landschap te versterken.
Kinderen en jongeren in Delft-West verdienen gelijke kansen, en deze feestelijke en inhoudelijk verdiepende bijeenkomst liet voelen hoe graag scholen en lokale aanbieders daar samen aan willen werken. Sterker nog, dit gebeurt al: 12 van de 18 scholen in Delft-West zijn al (bijna) bezig met een verrijkte leerdag! Het fijnmazig netwerk ‘Rijke Leerdag Delft-West‘ is dus volop in ontwikkeling, met dank aan een heleboel bevlogen individuen en organisaties.
Heb je vragen over de Rijke Leerdag? Stuur dan een mailtje naar DOK-medewerker Viola ten Berg: v.tenberg@dok.info
De Rijke Leerdag is een onderdeel van de Regio Deal voor Delft-West en wordt daarmee gefinancierd door het Rijk en de gemeente Delft.