Nieuwe schoolbibliotheek voor Christelijk Lyceum, Hof van Delft

Gepubliceerd op: 12 december 2023 16:28

Cis Meijer, schrijfster van populaire young adult thrillers, en leerlinge Nova, openden op dinsdag 28 november de Vindplaats op het Christelijk Lyceum, Hof van Delft. Een Vindplaats is een door DOK, de bibliotheek van Delft, beheerde bibliotheek op school. Als startschot voor de Vindplaats sprongen Cis Meijer en Nova door een papieren boekendeur.

De mavo/havo-school met ongeveer 450 leerlingen heeft een lokaal verbouwd en opnieuw ingericht. Naast de schoolbibliotheek biedt de plek ruimte om huiswerk te maken of een toets in te halen. Dat plezier in lezen voorop staat is zichtbaar door de actuele, op de school afgestemde, collectie boeken en aan de gezellige inrichting met kunstwerken van DOK aan de muur. Na de opening konden nieuwsgierige leerlingen meteen rondneuzen in de Vindplaats en boeken lenen op hun persoonlijke bibliotheekpas.

Tim van Haeften, teamleider onderbouw, is een van de initiatiefnemers van de samenwerking met DOK. Zijn reden voor het openen van een gloednieuwe schoolbibliotheek? ‘Het is belangrijk dat jongeren door te lezen de tijd nemen om een beeld te krijgen van wat zich ergens anders afspeelt. Zodat ze zich in kunnen leven in een andere wereld.’ Cis Meijer herkent dit: 'Niets is boeiend als je niet kan meeleven. Als ik boeken schrijf, let ik daar dan ook op. Want als je je goed kunt inleven in een boek, lees je vanzelf door. Dan kost het geen moeite.'

Vindplaatsprogramma

Met de eigen Vindplaats kunnen leerlingen eenvoudig boeken lenen en lezen. Maar de Vindplaats is meer dan dat. In het Vindplaats-programma voor het Voortgezet Onderwijs krijgen leerlingen een workshop in de klas, maken ze kennis met DOK door op bezoek te gaan bij beide bibliotheekvestigingen en krijgen docenten tips en adviezen over leesbevordering. Zo werkt DOK, samen met de school, aan het vergroten van het leesplezier.

DOK educatie