Opening Geheugenbieb bij DOK in OPEN

Gepubliceerd op: 27 februari 2023 13:46

Speciaal voor mensen met geheugenproblemen zoals dementie of Alzheimer staat bij DOK in OPEN sinds begin deze week de Geheugenbieb. De speciale kast werd maandag 27 februari geopend door wethouder Joëlle Gooijer van Jeugd, Ouderen en Armoede, DOK-directeur Yuri Matteman en Mieke van Gorcom van de stichting Alzheimer (regio Delft/Westland/Oostland).

Steeds meer mensen krijgen te maken met dementie, Alzheimer of andere geheugenproblemen. Bij DOK, de bibliotheek van Delft, willen met de Geheugenbieb-collectie ondersteuning bieden aan mensen die aan (beginnend) geheugenverlies lijden en ook aan mantelzorgers, partners, familie en naasten. 

Wat is de Geheugenbieb?

De collectie van de geheugenbieb is speciaal samengesteld voor mensen met geheugenproblemen. Deze collectie staat in een speciale, herkenbare kast op de afdeling informatief van DOK in OPEN. Hierin staan boeken die herinneringen oproepen en fotoboeken over vroeger. Maar ook spellen die gespeeld kunnen worden om samen herinneringen op te halen en het geheugen te trainen. 
De collectie is bedoeld voor bezoekers met geheugenproblemen en de mensen om hen heen. 
De boeken en spelletjes zijn onderdeel van de collectie en kunnen dus gewoon uitgeleend worden. Maar het is ook mogelijk de spellen ter plekke in de bibliotheek te spelen. Ook vind je in de Geheugenbieb folder en flyers van de Stichting Alzheimer.  De collectie van de Geheugenbieb zal steeds uitgebreid en verbeterd worden. Hiervoor blijven we steeds in gesprek met gebruikers en professionals. En zoek je algemene/wetenschappelijke titels over dementie en geheugenproblemen? In onze themaroute Informatief is ook plaats voor het thema dementie. 

Directeur DOK Yuri Matteman: 
'Heel fijn dat er ook boeken voor kinderen in de collectie staan waarin dingen worden uitgelegd over dementie en Alzheimer. Het is nu eenmaal een onderdeel van de samenleving, en het is belangrijk dat ook kinderen leren dat het niet raar of eng is.’ 

Hoe helpt DOK

De bibliotheek kan een mooie rol vervullen voor mensen met geheugenproblemen. Zo organiseert Stichting Alzheimer Delft sinds enige tijd het Alzheimercafé Delft bij DOK in OPEN. Op deze maandelijkse bijeenkomst wordt over allerlei onderwerpen gesproken die interessant zijn voor bijvoorbeeld partners van iemand met geheugenproblemen. Maar DOK doet meer. Medewerkers hebben de training van Stichting Alzheimer Goed omgaan met dementie gevolgd voor meer kennis over de doelgroep. Zo kunnen we sneller geheugenproblemen bij onze bezoekers herkennen en kunnen we op de juiste manier helpen. 

Bibliotheekmedewerker DOK: 
‘We vonden het heel waardevol om deze training te volgen. Het leert ons om met alle mensen op een vriendelijke en respectvolle manier om te gaan, en iedereen in zijn waarde te laten zonder dingen uit handen te nemen. Dat is prettig voor mensen mét en zonder geheugenproblemen!’ 

Delft dementievriendelijk

In Delft wonen 1.500 mensen met dementie of de ziekte van Alzheimer. We worden ons steeds bewuster van wat dat betekent in het dagelijks leven. Delft is een dementievriendelijke gemeente. Dat betekent dat gemeente zet zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving. Bijvoorbeeld door trainingen te geven aan winkelpersoneel in Buitenhof/Voorhof over hoe om te gaan met mensen met geheugenproblemen.