Raphaël en Alice winnen Delftse voorronde Nationale Voorleeswedstrijd 2022

Gepubliceerd op: 21 februari 2022 18:22

Zaterdag 19 februari lazen in DOK Voorhof maar liefst twintig voorleeskampioenen van Delftse basisscholen voor in de Delftse voorronde van de Nationale Voorleeswedstrijd 2022. ’s Middags namen acht van hen het opnieuw tegen elkaar op, van wie er twee hebben gewonnen: Raphaël uit groep 7 van Het Mozaïek (locatie Hof van Delft) en Alice uit groep 8 van basisschool De Oostpoort. Zij gaan door naar de provinciale ronde.

Raphaël las voor uit ‘De acht poorten’ van Ronald van Assen en wist door zijn enthousiaste, vrolijke en grappige manier van vertellen het publiek mee te nemen in het verhaal. Hij kon bovendien de hoofdpersoon, een verveelde puber, goed vertolken, aldus de jury. De jury was ook erg te spreken over Alice, die voorlas uit ‘De zee kwam uit de brievenbus’ van Selma Noort. Zij overtuigde door een mooi, rustig voorleestempo en een beeldende manier van vertellen, met de klemtonen op de juiste plek. Ze kon het gevoel van de hoofdpersonen goed overbrengen, zonder het er te dik bovenop te leggen. 

De jury in de finale bestond uit kinderboekenschrijvers Annejan Miers en Maaike Fluitsma, en Fillipien, een van de twee winnaars van vorig jaar. Burgemeester Marja van Bijsterveldt was ook dit jaar aanwezig om de deelnemers te huldigen en de winnaars te feliciteren.

De Nationale Voorleeswedstrijd is een leesbevorderingscampagne van Stichting Lezen in samenwerking met de bibliotheken voor kinderen uit groep 7 en 8. 

Op de foto's
1. Burgemeester Marja van Bijsterveldt met winnaars Alice en Raphaël 
2. Alice leest voor
3. De Delftse finalisten met in de stoel de winnaars Alice en Raphaël

Fotografie: Marjolein Jense