Student in de klas editie 2023

Gepubliceerd op: 13 november 2023 11:34

In de week van 30 oktober t/m 3 november vond de zesde editie van het project ‘Student in de Klas’ plaats. Student in de Klas is een samenwerkingsproject van de Willem de Kooning Academie (WdKA), DOK Delft Cultuurhelden, CKC & partners Zoetermeer en Westland Cultuurweb.

Tijdens deze projectweek ontwikkelen studenten van de docentenopleiding beeldend van de Willem de Kooning Academie een les voor een basisschool. Er doen drie scholen uit Delft mee. De scholen bedenken een uitgangspunt voor de les, bijvoorbeeld een les passend bij een overkoepelend thema of een specifieke techniek, of een bepaald materiaal dat weinig gebruikt wordt. Twee of drie studenten werken samen op 1 school. Ieder studentengroepje wordt begeleid door een kunstdocent. In Delft zijn dat kunstdocenten die werken voor het project DOK Cultuurhelden. Een studentengroepje geeft op één basisschool dezelfde les aan drie verschillende groepen, zodat de lesinhoud en de pedagogische en didactische vaardigheden steeds verder aangescherpt en verbeterd kunnen worden. 

Verkiezingen - Een betere wereld - Het leven onder water 

Studenten Bjorn en Sanne hadden als thema 'Verkiezingen' meegekregen van basisschool ‘De Regenboog’. Daar hadden ze een leuke opdracht bij bedacht: een strip maken over een verkiezingsthema. Kunstdocent Eva van den Hove hielp de studenten met het voorbereiden van de les. Met een duidelijk stappenplan gingen de leerlingen in groepjes aan de slag. Stap 1: kies een onderwerp (natuur, zorg, onderwijs, discriminatie, verkeer, klimaat, wonen) en maak een woordspin. Stap 2: maak een schets van de strip, met vakjes van probleem naar oplossing. Stap 3: verdeel de vakjes, elke leerling in het groepje maakt er 1. Stap 4: presenteer je strip aan elkaar. De leerlingen vonden het superleuk om een strip te tekenen, samen te werken en met verf te werken.

Kunstdocent Marieke Thiescheffer begeleidde studenten Marlyn en Liza. Ze werkten op de Titus Brandsmaschool met het materiaal klei, en rond het thema ‘Een betere wereld voor ieder kind’. Na een kennismaking met verschillende soorten klei werd een filmpje van “Buurman en Buurman” vertoond. Daar zagen de leerlingen vooral wat ze niet moesten doen met de klei. Dit stimuleerde hen om zelf op zoek te gaan naar wat ze wel konden doen met klei. De studenten hielpen de kinderen met nadenken over waar een ander kind blij mee zou kunnen zijn. Er werd bijvoorbeeld een warm huis gemaakt, en een skateboard.

Studenten Deniz, Jasper en Annerose werkten op basisschool ‘Het Mozaiek’ onder begeleiding van kunstdocent Marte Vissers. Het Mozaiek wilde dat de kinderen 3D zouden werken rond ‘Leven onder water’. Bij het verkennen van het onderwerp in de klas vertelden de kinderen dat we maar 10% weten van de zee, en dat er plastic soep in de zee drijft. Met verf en heel veel verschillend materiaal mochten de leerlingen losgaan op ‘hun’ onderwaterwereld. Alle zeedieren werden aan een hoepel gehangen. Tijdens de presentatie konden kinderen in de hoepel gaan staan om zo de ‘onderwaterwereld' te ervaren.

Evalueren en tips toepassen

Na de eerste les werd er meteen geëvalueerd met de leerkracht en de kunstdocent. De tips van de eerste evaluatie konden zo meteen worden toegepast in de latere lessen. Een paar punten: Als er lekker gewerkt wordt, hoor je geroezemoes. Hoe vraag je dan de aandacht? Je stem verheffen is lastig als je dat niet gewend bent. Een van de tips: gebruik je handen, klappen kan ook een signaal zijn. En hoe help je leerlingen die even vastlopen? Tips: Vraag de leerling wat de volgende stap kan zijn. Of ga samen weer even naar het materiaal om inspiratie op te doen. 

Student in de klas is elk jaar weer inspirerend voor de scholen, de studenten en de kunstdocenten van Cultuurhelden. Wij kijken alweer uit naar de volgende editie, in november 2024! 

Wil jouw school volgend jaar graag een studentengroepje ontvangen en zich laten verrassen door een geweldige kunstles? Neem dan contact op met adviseur Judith van den Berg van Cultuurhelden: j.vandenberg@dok.info. 

DOK Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.