Taallokaal Stanislascollege

Gepubliceerd op: 4 december 2023 14:45

Leerlingen van het Stanislascollege Delft zijn Taalmaatje.

Het is bijna half vier als de eerste Taalvragers binnendruppelen in de Mediatheek van het Stanislascollege in Delft. Ze komen hier wekelijks gesprekjes voeren in het Nederlands en oefenen voor taalexamens die nodig zijn bij hun inburgeringsproces. Dit doen zij samen met leerlingen uit 4, 5 en 6 gymnasium. Voor de leerlingen is dit een onderdeel van de maatschappelijke opdracht waar ze het hele jaar samen aan werken.  

Samenwerking met DOK

Het Taallokaal, zoals deze samenwerking heet, bestaat al sinds 2018. Mentoren Daniel Bartelds en Liesbeth Schuren zochten een invulling voor een maatschappelijk project wat binnen hun mentorgroep Phalleina werd opgestart. Een van de leerlingen stelde toen voor om taalmaatjes te worden.  

Inmiddels draait het Taallokaal al 3 jaar op het Stanislascollege (in coronatijd heeft het project stilgelegen). 

Taaldocent en -coach Bernadette Lengkeek (Lengkeektaal, DOK Taalhuis, Taalcafé Delft) stoomt de leerlingen aan het begin van het schooljaar klaar. Het is best spannend, kletsen met een vreemde die ook nog eens de taal niet goed spreekt. Maar in de praktijk gaat dat eigenlijk best makkelijk, vertelt een van de leerlingen. Vaak heeft een taalvrager een lesboek mee, of een specifieke taalvraag. Of ze hebben vanuit hun cursus Nederlands een opdracht meegekregen.  

Turkse Pizza

Ook deze middag is er genoeg te bespreken. Terwijl de ene leerling samen met een Taalvrager werkt aan een sinterklaasgedicht, wordt er aan een ander tafeltje geoefend voor het taalexamen de volgende dag. Tussendoor is er tijd voor kleine gesprekjes. Over hoe moeilijk het woord ‘chagrijnig’ uit te spreken is, wat je precies moet doen als je 'vakkenvuller’ bent en er worden tips uitgewisseld over waar de beste Turkse pizza van Delft te halen is. 

Het Taallokaal is een waardevolle aanvulling op de Taalmaatjes (Taalhuis DOK, de bibliotheek van Delft), en de Nederlandse les. Door Nederlands te spreken met verschillende mensen en over verschillende onderwerpen, zorg je ervoor dat je de taal sneller begrijpt. Voor de Taalvragers is het ook ontzettend leuk en interessant om eens een Nederlandse middelbare school van binnen te zien, en het contact met de leerlingen zorgt voor nieuwe gespreksonderwerpen. 

Voor de leerlingen zelf is het ook een goede oefening. Geduldig luisteren en vooral je gesprekspartner zélf aan het werk zetten! Meer weten over Taalhuis van DOK? Kijk op dok.info/taalhuis

Meer over Taalhuis