Terugblik training klassenmanagement voor zzp-kunstdocenten

Gepubliceerd op: 25 maart 2024 14:45

Op woensdag 13 maart organiseerde DOK voor zzp-kunstdocenten een training klassenmanagement in het Vakwerkhuis in Delft.

De training wordt dit jaar een aantal keer aangeboden, om zoveel mogelijk zzp-kunstdocenten uit Delft en omgeving te bekwamen in lesgeven op de Delftse scholen en daarbuiten en met name tijdens de pilot Rijke Leerdag (naschoolse lessen). De training gaat in op het voorkomen en aanpakken van lastige situaties in de klas. De werkwijze is gebaseerd op Positive Behavior Support (PBS). Tijdens de bijeenkomst hebben de docenten aan een positieve interventie gewerkt die zij direct in de lessen kunnen toepassen. 

Opzet training

De trainer begint met een oefening waarbij de deelnemers formuleren wat hun al goed lukt tijdens het lesgeven, wat ze graag zouden willen verbeteren en wat hun uitdagingen zijn. De trainer legt uit hoe je op een positieve manier het gedrag van leerlingen kunt beïnvloeden, bijvoorbeeld door de omgeving of je eigen gedrag als docent te veranderen. Met diverse oefeningen ervaren de deelnemers hoe het is om op zowel een positieve als een negatieve manier instructies te krijgen. En ook hoe het is om instructies te krijgen met en zonder kaders. De zes bouwstenen van PBS worden toelicht. Deze werkwijze wordt gebruikt om uit te leggen hoe je leerlingen gewenst gedrag kunt aanleren. De deelnemers werken in groepjes aan de hand van hun zelf ingebrachte moeilijke onderwijssituatie een positieve interventie uit en presenteren die aan de groep.

Enkele reacties van de deelnemers

De verschillende oefeningen nodigden uit om je in te leven in het kind en dat is precies wat belangrijk is. 

Ik vond de praktische oefeningen (hoewel ongemakkelijk) wel een hele goede manier om het luisteren te doorbreken. Zeker ook om de collega’s wat beter te leren kennen.

Het was erg waardevol om ervaringen van andere workshopleiders te horen en samen na te denken over oplossingen voor moeilijke situaties in de klas.

Terugblik van de trainer

Voor trainer Doetina Meijer, met een achtergrond als groepsleerkracht, intern begeleider en docent op de pabo, was het erg leuk om met de kunstdocenten aan de slag te gaan. ‘Wat een enthousiaste, creatieve docenten werken er bij jullie!’

Wil je meer informatie? Neem contact op met Fien Kester: f.kester@dok.info

De Pilot Rijke Leerdag wordt mogelijk gemaakt door de Gemeente Delft