9 tips om meer te lezen

Gepubliceerd op: 4 januari 2023 14:00

'Meer lezen' is een van de populairste goede voornemens. Maar elk jaar blijkt het toch weer lastig om hier genoeg tijd voor vrij te maken. Is een van jouw goede voornemens om meer te lezen dit jaar? Wij hebben 9 tips om meer te lezen hieronder op een rijtje gezet. Je hoeft natuurlijk niet alles te doen, maar neem mee wat voor jou werkt!

1. Lees wat je leuk vindt

Het klinkt misschien logisch om te lezen wat je leuk vindt, maar veel mensen hebben juist het idee dat ze alleen bepaalde boeken mogen lezen. Denk bijvoorbeeld aan informatieve boeken, of alleen zware literatuur. Maar als je er geen plezier aan hebt, dan zal je er ook geen tijd voor vrijmaken. Kies daarom gewoon boeken die je wél leuk vindt. Dat maakt het niet alleen makkelijker om meer te lezen, maar ook leuker!

2. Lees niet alles uit

In dezelfde categorie valt het idee dat je elk boek moet uitlezen. Maar als je het boek helemaal niet leuk vindt (zelfs als het je favoriete genre of schrijver is), dan heeft het helemaal geen zin om jezelf daartoe te dwingen. Leg het boek lekker weg als je hem niet leuk vindt, en kies een nieuwe. 

3. Doe mee aan een leeschallenge

Om het voor jezelf spannender te maken, is het leuk om er een wedstrijdje van te maken om een bepaald aantal boeken te lezen. Doe bijvoorbeeld mee aan de Hebban Reading Challenge, waarmee je je eigen leesdoel bepaalt. Wat ook fijn is, is dat je bij kan houden welke boeken je al hebt gelezen. Dat is niet alleen leuk om op terug te kijken, maar ook om te ontdekken wat voor genres en schrijvers je leuk vindt. 

4. Word lid van een boekenclub

Door samen een boek te lezen en erover te praten, raak je gemotiveerd om het boek op tijd uit te hebben. Zo lees je vanzelf elke maand of elke paar maanden een nieuwe boek. Bij DOK organiseren we verschillende boekenclubs, zoals de Young Adult boekenclub en de Senia Leesclubs

5. Stop een boek in je tas

Neem je boek of je e-reader overal mee naartoe, zodat je op allerlei momenten een stukje kan lezen. Denk aan de wachtkamer bij de tandarts, je lunchpauze of in de trein. In een paar minuten kan je al gauw een paar pagina's lezen, en elk beetje helpt!

6. Kies eens een luisterboek

Voor wie weinig tijd heeft om stil te zitten, maar wel veel onderweg is, zijn luisterboeken een perfecte uitkomst. Op de fiets, in de trein of zelfs tijdens het schoonmaken kan een luisterboek een heerlijke manier zijn om toch in een fictieve wereld te duiken óf juist iets nieuws te leren.

Wist je dat je met jouw DOK abonnement gratis luisterboeken kan downloaden

7. Ga voor minder schermtijd

Je telefoon wegleggen, de tv uitzetten of je favoriete serie missen; het is begrijpelijk dat je het moeilijk vindt, want schermen zijn verslavend! Wil je de knop omzetten van schermen naar boeken, zet dan een wekker voor jezelf. Om die tijd zet je je scherm uit en pak je je boek erbij. Als het eenmaal een gewoonte is geworden, dan wil je niet anders meer!

8. Zet een timer

Een van de grootste redenen dat we het moeilijk vinden om te lezen, is dat er zoveel afleiding om ons heen is. Om dit te voorkomen, kan je een timer van bijvoorbeeld 30 minuten zetten. In die tijd ben jij lekker aan het lezen, en alles wat er tussendoor probeert te komen, moet wachten totdat de timer af gaat. Denk aan de meldingen op je telefoon, dat boodschappenlijstje dat nog gemaakt moet worden, of de plotselinge aandrang om toch je favoriete serie aan te zetten. Dat kan allemaal weer na je leestijd, maar eerst heb je alle aandacht voor je boek. 

9. Alles telt mee

'Meer lezen' houdt natuurlijk niet in dat je alleen maar boeken mag lezen. Lees juist alles wat jij leuk vindt - alles mag en alles telt mee! Denk dus niet alleen aan boeken, e-books en luisterboeken, maar ook aan tijdschriften, kranten, online magazines en voorleesboekjes voor je kinderen.