Volgend jaar komt er een dino naar DOK!

Gepubliceerd op: 24 mei 2023 15:23

In de nazomer van 2024 is er in DOK, de bibliotheek van Delft, iets heel bijzonders te zien: een echt dinosaurusskelet. Naturalis en DOK, de bibliotheek van Delft, kunnen dit mogelijk maken dankzij een bijdrage van de VriendenLoterij.

Publiek kan zelf - met hulp van experts - een echt skelet van de Triceratops opbouwen. Dat gebeurt op vijf plekken in Nederland. Afgelopen maandag werd tijdens het jaarlijkse Goed Geld Gala bekend dat Naturalis een bijdrage van 1,5 miljoen euro voor het project Triceratops on Tour ontvangt. Dat maakt de komst van de dino's naar de bibliotheken mogelijk. Naast de opbouw van de skeletten bieden de bibliotheken een programma voor jong en oud waarin leesplezier en de verbeelding centraal staan.

Grote vondst in 2013

Naturalis vond in 2013 vele honderden botten van de triceratops in de Amerikaanse staat Wyoming. Ze bleken van minstens zes dino's te zijn. Na meer dan tien jaar werk zijn de dieren in 2024 klaar om tentoongesteld te worden in het museum. De bibliotheekbezoeken van de vijf skeletten (eentje blijft in Naturalis) zijn een voorpremière daarvan. 
Door de dino's in de bibliotheken op te bouwen, worden mensen bereikt voor wie een bezoek aan een museum minder vanzelfsprekend is. ‘Omgekeerd hopen wij natuurlijk ook dat er hierdoor nog meer kinderen en hun ouders naar DOK, de bibliotheek van Delft, komen’, vertelt directeur Yuri Matteman. ‘Hier gaan we de magie van het lezen verbinden met die van dino’s en van wetenschap.’ 
Na de opbouw reizen de vijf triceratopsen gelijktijdig naar Naturalis, waar ze de hoofdrol gaan spelen in een nieuwe dino-tentoonstelling van het museum. Elke stad zwaait ‘zijn’ Triceratops uit. In de bibliotheken blijft een 3D-geprinte kopie van de betreffende dinosaurus achter.

Mini-expo bij DOK in OPEN

2024 is nog best ver weg. Maar ook nu kun je al een stukje Natuurhistorie bekijken bij DOK. Er liggen fossielen en gesteenten in het leescafé! Deze voorwerpen komen uit de collectie van Naturalis. Kom langs en bewonder onder andere de schedel van een paard, een bot van een walvis, een stuk versteende lava en een groot stuk koraalrif. Naast de vitrines vind je leuke boekentips voor kinderen, bijvoorbeeld over walvissen of gesteenten!