Webinar Cultuurhelden: De leerling is de leerlijn. Hoe kunstlessen kunnen aansluiten bij de leerlingen

Gepubliceerd op: 18 augustus 2023 10:39

Dit webinar op 10 oktober is speciaal voor basisschool leerkrachten die (wel eens) kunstlessen geven, en voor zzp-kunstdocenten die werken met kinderen in de basisschool leeftijd. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Met het webinar wil Cultuurhelden bijdragen aan de deskundigheid van leerkrachten en kunstdocenten.

Kunstlessen zorgen bij de leerlingen voor nieuwe inzichten, nieuwe ervaringen en nieuwe vaardigheden. Soms wordt er een leerlijn of methode gebruikt, soms bedenkt een leerkracht of kunstdocent zelf een les. Hoe stem je de kunstles nu nog meer af op jouw leerling, jouw klas, dit schooljaar?

Fianne Konings en Astrid Rass stellen voor om de leerling zelf als leerlijn te zien. Door die denkstap te maken, kun je de ervaringen van leerlingen vervlechten met de les. Wie zijn de leerlingen? Hoe oud zijn ze? Wat houdt hen bezig? Wat weten ze? Wat kunnen ze al wel, en wat nog niet? En hoe gebruik je die kennis? Wat wil jij als leerkracht of kunstdocent de leerling meegeven? Fianne en Astrid werken vanuit de cultuurtheorie van Van Heusden (Van Heusden, Rass, Tans, 2016). In dit webinar gaan ze kort in op die theorie, laten ze je meteen oefenen en is er tijd voor uitwisseling van gedachtes en ervaringen. 

Algemene informatie

voor wie Leerkrachten en kunstdocenten (werkend met kinderen in de ‘primair-onderwijsleeftijd’)
door wie Fianne Konings en Astrid Rass
datum dinsdag 10 oktober 2023
tijd 16:00 - 18:00 uur
waar online via Zoom of Teams
maximum aantal deelnemers 30
Kosten geen
Vereist als je je aanmeldt, gaan we ervan uit dat je erbij bent

Inschrijven

Schrijf je in voor het webinar

De trainers

Over Astrid Rass

Astrid is onderwijskundige kunst -en cultuuronderwijs. Na de kunstacademie en een studie Onderwijskunde werkte Astrid 15 jaar voor de SLO (Stichting Leerplan Ontwikkeling), waar ze onder meer projectleider was van ‘Cultuur in de Spiegel’. Ze is mede-oprichter van de Vereniging CultuurProfielScholen (VCPS), een vereniging van scholen die vinden dat kunst en cultuur onmisbaar is voor de ontwikkeling van jonge mensen. Astrid werkt bij het Steunpunt CultuurProfielScholen, is docent bij de Master Kunsteducatie van ArtEZ en werkt als onderzoeker bij het lectoraat Kunsteducatie aan de Hanzehogeschool Groningen.

Over Fianne Konings

Fianne is onderwijskundige kunst -en cultuuronderwijs vanuit haar eigen bureau ‘Konings Kunst’. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers in de onderwijs- en de cultuursector. Zij is onder meer werkzaam voor het Steunpunt van de Vereniging Cultuurprofielscholen PO (VCPS PO). Fianne deed de Pabo en studeerde daarna Kunst- en cultuurwetenschappen. Ze heeft lesgegeven op basisscholen, en was docent en scriptiebegeleider aan de Masters Kunsteducatie van ArtEZ, het Piet Zwart Instituut en de EUR. In 2020 promoveerde zij bij Barend van Heusden (RuG). Haar proefschrift ‘Zitten we op één lijn?’beschrijft hoe culturele instellingen (kunnen) bijdragen aan doorlopende leerlijnen cultuuronderwijs op de basisschool.  

over Cultuurhelden

Vragen?

Mail Judith van den Berg op j.vandenberg@dok.info

Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.