Webinar Cultuurhelden: Geef je ervaring een vorm. Kinderen kunst laten maken en meemaken.

Gepubliceerd op: 17 augustus 2023 15:00

Dit webinar op 14 november is speciaal voor basisschool leerkrachten die (wel eens) kunstlessen geven, en voor zzp-kunstdocenten die werken met kinderen in de basisschool leeftijd. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Met het webinar wil Cultuurhelden bijdragen aan de deskundigheid van leerkrachten en kunstdocenten.

In de gangen van basisscholen zie je wel eens werken van leerlingen in de stijl van bekende kunstenaars. De stijl van bijvoorbeeld Mondriaan, Van Gogh, Vermeer, Keith Haring, en met een beetje geluk de stijl van de kunstenares Frida Kahlo. Deze kunstenaars hebben een  eigen handschrift ontwikkeld om iets te vertellen over de wereld waarin zij leven.

De lessen op de basisschool gaan als het ware verder met het handschrift van de kunstenaar. Maar waarom ontwikkelde de kunstenaar dit handschrift, en wat wilde hij/zij daarmee uitdrukken over het leven?  En belangrijker: Kinderen kunnen hun eigen handschrift ontwikkelen. Met dat handschrift leren zij zich, via hun verbeelding, te uiten over het leven. Ze gebruiken daarbij hun ervaringen, wat hen bezighoudt en wat ze belangrijk vinden. Barend van Heusden legt uit hoe kinderen via het maken van kunst leren reflecteren op (aspecten van) hun leven. Fianne Konings laat met een oefening zien hoe je kinderen zou kunnen uitnodigen om hun ervaringen vorm te geven. Naast beeldende kunst zullen ook werken uit andere kunstvormen zoals theater, dans en muziek de revue passeren. Wanneer de tijd het toelaat gaan Barend en Fianne nog in op mogelijke werkvormen, en hoe die kinderen aanspreken. 

Wil je je vast inlezen? Kijk dan eens naar ‘van Heusden, Rass en Tans, Cultuur2. Basis voor cultuuronderwijs. Van Gorcum, Assen, 2016’. (Je inlezen is leuk, maar niet verplicht) 

Algemene informatie

voor wie Leerkrachten en kunstdocenten (werkend met kinderen in de ‘basisschoolleeftijd’)
door wie Barend van Heusden en Fianne Konings
datum dinsdag 14 november 2023
tijd 16:00 - 18:00 uur
waar online via Zoom of Teams
maximum aantal deelnemers 30
Kosten geen
Vereist als je je aanmeldt, gaan we ervan uit dat je erbij bent

Inschrijven

Schrijf je in voor het webinar

Over Barend van Heusden

Barend is hoogleraar Cultuur en Cognitie aan de Rijksuniversiteit Groningen (RuG). Hij onderzoekt kunst. Kunst is voor hem geen verzameling voorwerpen (foto's, bijvoorbeeld, of sculpturen) of gebeurtenissen (zoals muziek of toneel), maar een proces dat zich in de hersenen afspeelt. Kijken naar schilderijen, muziek maken of ernaar luisteren, verhalen vertellen en romans lezen – het zijn allemaal cognitieve processen met een gemeenschappelijke functie en structuur. 

Over Fianne Konings

Fianne is onderwijskundige kunst -en cultuuronderwijs vanuit haar eigen bureau ‘Konings Kunst’. Ze werkt voor diverse opdrachtgevers in de onderwijs- en de cultuursector. Zij is onder meer werkzaam voor het Steunpunt van de Vereniging Cultuurprofielscholen PO (VCPS PO). In 2020 promoveerde zij bij Barend van Heusden (RuG). Haar proefschrift ‘Zitten we op één lijn?’ beschrijft hoe culturele instellingen (kunnen) bijdragen aan doorlopende leerlijnen cultuuronderwijs op de basisschool.  

over Cultuurhelden

Vragen?

Mail Judith van den Berg op j.vandenberg@dok.info

Cultuurhelden is de Delftse uitvoerder van de landelijke regeling Cultuureducatie met Kwaliteit en wordt gefinancierd door het Fonds voor Cultuurparticipatie en de Gemeente Delft.