toolbox


lesmodel

Het lesmodel van Cultuurhelden is een stappenplan dat leerkrachten en kunstvakdocenten kunnen gebruiken voor het bedenken van een les. De stappen van het lesmodel zijn de stappen van het creatieve proces: de leerlingen maken kennis met een bepaald onderwerp en gaan dat onderwerp op een creatieve manier onderzoeken. Cultuurhelden gebruikt zes stappen voor het creatieve proces: entree, verkenning, bagage, creatieve verwerking, presentatie en evaluatie. Op het lesmodel staan de stappen verder uitgelegd.

bekijk het lesmodel

Er is ook een toelichting op het lesmodel. Die gaat in op de begrippen geheugenbibliotheek, lesonderwerp en lesdoelen.

bekijk de toelichting

reflectiekaarten

Samen met leerkrachten van Delftse basisscholen hebben we reflectiekaarten ontwikkeld waarin vragen worden behandeld die passen bij elke fase van het creatief proces van Cultuurhelden. Met behulp van de kaarten kun je bij iedere fase precies die vragen stellen die leerlingen op speelse wijze bewust maken van hun eigen gedachten en gevoelens, om vervolgens samen tot nieuwe inzichten te komen.

In de tutorial hiernaast geven Kim en Janine handige tips hoe je in de klas op speelse wijze met de reflectiekaarten kunt werken. Welke vragen kun je je leerlingen stellen om ze te motiveren, inspireren en aanspreken op hun intrinsieke motivatie, in plaats van zelf met flitsende ideeën te komen?

bekijk de reflectiekaarten


Tips

Ga je een kunstles geven? We hebben een aantal waardevolle tips verzameld. Hier vind je ze in een handige pdf. Wil je de tips printen? We hebben een versie gemaakt waar weinig inkt voor nodig is.

bekijk de tips (kleur)

naar de printversie

Het Grote Cultuurheldenboek

Vijf jaar geleden publiceerden wij Het Grote Cultuurheldenboek en nog altijd is het een prachtig boek. Het geeft de sprankelende start van Cultuurhelden weer. Ben je leerkracht en wil je een kunstles gaan geven? Ben je kunstvakdocent op zoek naar inspiratie? Of ben je vanuit een andere hoek geïnteresseerd? Blader eens rond in deze verzameling verhalen en foto's van scholen in Delft. Je vindt er verder ook ideeën voor thema's en lesopzetten, en zelfs een aantal helemaal uitgewerkte lessen.

Cultuurhelden groeit ondertussen verder en op deze Cultuurheldenpagina's vind je de laatste informatie. Wil je meer weten over de werkwijze van Cultuurhelden? Kijk bijvoorbeeld eens bij de Reflectiekaarten!

bekijk het boek digitaal