Expositieruimte 38CC


 • Disciplines

  Beeldend + Geschiedenis

 • Doelgroepen

  VMBO, HAVO, VWO

 • Startdatum

  Oktober 2023


Het programma

Maximum aantal leerlingen: 30 (of in overleg)
Duur activiteit: 90 minuten 
Locatie: Expositieruimte 38CC, Papenstraat 5, 2611 JB Delft
Prijs: 6 euro per leerling

Van 14 oktober t/m 16 december vindt in expositieruimte 38CC een tentoonstelling plaats in het kader van het landelijke herdenkingsjaar afschaffing slavernij. Vertrekpunt van de tentoonstelling is het fotografieproject Ghost Island, van de op Sint-Maarten geboren kunstenaar Lisandro Suriel. De kunstenaar benadert bewustwording over het slavernijverleden op een bijzondere manier.

Op school leerde hij vooral over de Europese geschiedenis, niet over zijn eigen geschiedenis. Gebeurde dat wel, dan ging het over de trans-Atlantische slavenhandel – een negatieve benadering. Zijn vraag is: hoe vinden we verhalen die voorbij het slavernij narratief gaan?

Suriel begon een zoektocht naar zijn eigen identiteit. Hij stelde vragen als: wie ben ik, waar kom ik vandaan en waar liggen de wortels van mijn verhaal? Deze vragen stelt hij ook aan anderen; hun verhalen vormen de basis voor zijn fotografieproject Ghost Island.

Leerlingen worden in 38CC uitgenodigd en geprikkeld om over hun eigen voorouders na te denken, en zo een beeld van hun (familie)geschiedenis te vormen.


Leerdoelen

 • De leerlingen maken kennis met hun eigen lokale en culturele omgeving. 
 • De leerlingen maken kennis met de expositieruimte van 38CC en de kunstwerken van hedendaagse kunstenaars. 
 • Maatschappij: Doorwerking geschiedenis in het heden: 2023 herdenkingsjaar slavernijverleden Nederland.
 • De leerlingen leren na te denken over hun eigen (familie/culturele) geschiedenis en de invloed daarvan op hun identiteit.
 • VO kerndoelen: 36, 43, 47, 48, 49, 50 en 52

Contact

Neem voor vragen over het KLIK programma contact met ons op via e-mail: klikvo@dok.info

over 38CC

Expositieruimte 38CC presenteert al 15 jaar hedendaagse kunst en ondersteunt daarbij kunstenaars in de ontwikkeling van nieuw werk. Jaarlijks zijn er vijf tentoonstellingen te zien in het bijzondere pand in het historische centrum van Delft. Naast tentoonstellingen met (inter)nationale kunstenaars, stelt 38CC haar ruimte elk jaar beschikbaar voor een expositie speciaal gemaakt voor en door Delftenaren.

ga naar de website